Fritz către austriecii care angajează românce să le îngrijească rudele: Aceste femei își lasă copilul undeva în România

dominic fritz, primarul din Timisoara la dezbaterea Salvati Copiii

Primarul din Timișoara a transmis un mesaj dur în contextul în care femeile românce pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii în țară. Dominic Fritz este de părere că instituțiile europene ar trebui să discute despre costurile libertății de mișcare în Europa. 

„Eu acum fix 20 de ani am venit în Timișoara să lucrez cu copiii abandonați, unii dintre ei pentru că părinții au plecat în străinătate. Am urmărit multe biografii de copii de atunci. Am văzut de aproape care sunt efectele și cât de importante sunt serviciile de protecție a copilului și alte servicii sociale pentru a gestiona acest fenomen. (…) Trebuie să punem pe masă în dezbaterile la nivelul european și bilateral costul uman, emoțional, social, cultural al migrației în Europa. Am văzut că mamele sunt plecate în primul rând în Austria și Germania, tații în Germania și Italia, deci femeile care au grijă de părinții părinților austrieci, care se ocupă de copiii lor și de aceea nu au timp să se ocupe de socrii bolnavi și angajează o româncă să aibă grijă de ei. Ei (n.r, austriecii) trebuie să știe că prețul pentru acest lucru este că această femeie își lasă copilul undeva în România.”, a declarat primarul Dominic Fritz la lansarea studiului Organizației Salvați Copiii cu privire la micuții lăsați acasă de părinții care pleacă la muncă în străinătate.

dezbatere salvati copiii despre situatia copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, timisoara (1)

Potrivit primarului Timișoarei, costul migrației românilor, din motive economice, este unul foarte mare. „(…) voi profitați de fapt momentan de aceste inechități economice care atrag forță de muncă la voi în țară, dar cu un cost foarte mare pentru societatea noastră. (…) Sunt ultimul care poate fi suspectat de a fi un adversar al libertății de mișcare în Europa și mă bucur dacă sunt oameni care altundeva își găsesc norocul și prosperitatea, dar trebuie ca UE să ajungem la un sistem în care asta nu aprofundează de fapt alte inechități.”

„Fiecare caz de corupție, o picătură care contribuie la fenomen”

Pe de altă parte, și România trebuie să găsească soluții pentru a nu-și determina locuitorii să o părăsească. „Cât timp avem sate, orașe care sunt atât de prost guvernate că nu vrea nimeni să investească acolo și să creeze locuri de muncă, atât timp lumea o să plece. Și dacă vrem să schimbăm asta, trebuie să investim în aceste regiuni și orașe și trebuie să și avem o oameni politici care înțeleg rolul și importanța dezvoltării mai ales a sectorului privat. Și în sensul acesta, fiecare caz de corupție unde banii, în loc să se investească în comunitate pentru o infrastructură,  educație, sănătate ș.a, se duc în buzunarele unora, fiecare din acest caz este încă o picătură într-un sistem care previne ca România să se dezvolte la întregul ei potențial și contribuie la acest fenomen despre care vorbim aici.”, a mai spus Fritz.

750 de copii din Timișoara sub protecție socială

Potrivit primarului Timișoarei, în orașul de pe Bega, numărul copiilor aflați sub asistență socială a crescut în ultimii doi ani. „E foarte important ca asistența socială, și noi în Timișoara lucrăm la asta și încercăm să facem câteva mișcări, să fie capabilă și capacitată să lucreze la prevenire și la toată gama serviciilor sociale. Pentru că nu doar copilul are nevoie de susținere, ci tot mediul înconjurător al copilului, școli, chiar și firmele pot fi implicate, alte agenții ca cea de ocupare a forței de muncă. (…) Noi în Timișoara avem momentan 750 de copii în evidență, a crescut cam cu aproape 150 de copii în ultimii doi ani, deci ne privește și pe noi.”, a concluzionat Fritz.

În România, aproape un milion de copii au trăit experiența despărțirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp, arată un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii, lansat vineri la Timișoara. În vestul țării, 1 din 5 copii are mama plecată la muncă în străinătate. 1 din 14 copii are ambii părinți plecați afară. Salvați Copiii derulează mai multe programe pentru protecția micuților rămași acasă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/