„Fraxiparine” esențial în lupta cu Covid – 19 este insuficient la Spitalul Caransebeș

La fel ca mai toate spitalele suport Covid -19 din țară Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș se confruntă cu lipsa unor medicamente care ajută pacienții în lupta împotriva coronavirus. Managerul unității medicale spune că situația este totuși sub control.

Consilierul local Florin Bogdea, în numele asociației „Salvați Spitalul Caransebeș”, vrea să ofere sprijinul cumpărării de Fraxiparine, dar din păcate nu se găsește în depozitele în țară:

Este nevoie urgentă de Fraxiparine și vitamina C injectabilă, pentru bolnavii de Covid-19 de la Spitalul din Caransebeș. Am încercat să mă interesez la depozitele din țară, se pare că este o criză națională pe aceste medicamente! Nu este problema banilor ci a găsirii acestor medicamente. Spitalul din Caransebeș are nevoie de circa 300 doze pe zi și primește de la furnizori 100 de doze”, spune consilierul social – democrat Florin Bogdea, care roagă persoanele care se pot implica în această problemă medicală să-l contacteze.

Precizăm că Fraxiparine se foloseşte pentru prevenirea formării trombilor în vasele de sânge de la nivelul picioarelor sau plămânilor. Formarea trombilor poate avea loc la persoanele la care s-a efectuat o intervenţie chirurgicală, sau la pacienţi cu risc medical crescut (cum ar fi insuficiență respiratorie și/sau infecţii respiratorii şi/sau insuficienţă cardiacă).

Managerul Spitalului, Valentin David spune că zilnic situația medicamentelor se schimbă, pentru că pe piață nu se găsesc în cantități mari:

Este o problemă la nivel național. Acum de vitamina C am făcut rost de 1500 de fiole, am mai avut noi în spital 300, dar intrăm în weekend și am vrem să avem stoc. Cu Fraxiparine am înțeles că va intra în depozitele din țară pe săptămâna viitoare, acum chiar nu avem de unde să achiziționăm. Avem nevoie în jur de 300 pe zi dar cifra diferă în funcție de numărul pacienților internați. Astăzi, de exemplu avem 105 pacienți Covid, săptămâna aceasta tot așa număr mare am avut, în fiecare zi. Dintre aceștia 72 sunt confirmați și suspecți 33 de pacienți care așteaptă rezultatele testelor”, ne-a declarat Valentina David managerul Spitalului din Caransebeș.