FOTO/VIDEO: Valorile tradiţionale sârbeşti, promovate în Clisură!

Sfârşitul de săptămână a adunat în oraşul de la malul fluviului sute de oameni pasionaţi de tradiţie. Asta, pentru că minoritatea sârbă „a bifat” în calendar succesul unei noi activităţi deosebite: „Zilele Culturii Sârbe din Moldova Veche”, ediţia a VII-a.

Istoria, învăţământul şi dansul folcloric sârbesc au fost evidenţiate cum nu se putea mai bine în Clisură. De ziua aşezării moaştelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, reprezentanţii filialei Uniunii Sârbilor din Moldova Veche nu s-au lăsat copleşiţi de criză şi au pregătit o amplă manifestare cultural-artistică la sediul organizaţiei şi la căminul cultural din localitate. Publicul format din oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor, dar şi vechi prieteni români şi sârbi a putut admira o serie de expoziţii ale consătenilor din zonă, adunate de-a lungul timpului. Este vorba de expoziţiile de pictură aduse de Felicia Stancovici şi Bobiţa Brăila, cea filatelică a lui Mita Draghicevici, expoziţia de cărţi istorice privind zona Clisurii Dunării a lui Stevan Simici, a portului popular sârbesc din Moldova Veche, precum şi exponate din biblioteca organizaţiei locale.

zilele culturii sarbe mv  DSC_7549

Şi cum momentul era unul dintre cele mai potrivite, organizatorii şi-au propus ca în ediţia din acest an a „Zilelor Culturii Sârbe din Moldova Veche” să aducă ceva nou cetăţenilor. Astfel, au pregătit o întâlnire între generaţia vârstnică a cadrelor didactice sârbe din Clisura Dunării şi foşti elevi ai acesteia. „Apreciez foarte mult faptul că reprezentanţii organizaţiei locale s-au gândit la noi, cadrele didactice deja bătrâne, din zonă, pentru că, într-un fel, noi am contribuit la creşterea şi educarea multora dintre ei. Mă bucur că nu au uitat acest lucru şi că ne-am putut revedea după atâta timp”, a spus Razumena Stoicovici, în vârstă de 74 de ani, unul dintre cadrele didactice din zonă.

Am organizat evenimentul cu mare drag, iar ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că am putut aduna profesorii sârbi din zonă, la un schimb de cuvinte, moment care până acum nu a fost gândit şi nici aplicat. A fost cel mai emoţionant moment al manifestării. Toţi membrii uniunii s-au implicat pas cu pas în realizarea acestei acţiuni şi chiar a ieşit cum ne-am dorit”, a declarat Adrian Moiseş, preşedintele filialei Uniunii Sârbilor din Moldova Veche.  Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu un moment poetic, prezentat de câţiva scriitori din generaţia nouă a sârbilor.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157637793817263″]

Cetăţenii din Moldova Veche s-au bucurat şi de prezenţa unui număr mare de oaspeţi, veniţi atât din regiune, cât şi de peste graniţă. Este vorba de câteva delegaţii din: Stancevo şi Recaş, judeţul Timiş, Biserica Albă, Rusko Selo, Kovin şi Mramorak din Serbia şi Krivogaştani din Macedonia. Sufletul manifestării a fost însă regalul folcloric, prezentat în a doua parte a programului. Aşa se face că, după scurte alocuţiuni şi înmânarea cadourilor, ansamblurile „Stara Moldava” din Moldova Veche, „Sveti George” din Stancevo, „Mramorka” din Mramorak, Serbia şi „Ilinden” din Krivogaştani, Macedonia au făcut publicul să scape de griji şi să se simtă bine. Printr-o serie de suite de dansuri populare sârbeşti, aceştia şi-au etalat profesionalismul, dar şi frumuseţea portului popular.

În primul rând, le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie, iar în al doilea rând, prietenia aceasta înseamnă foarte mult pentru noi. Ne bucurăm că s-a născut şi promitem să o dezvoltăm tot ma mult. Noi am arătat şi vom arăta în continuare că ştim să fim prieteni buni şi că, de fapt, avem peste tot prieteni”, a spus preşedintele organizaţiei din Mramorak, Serbia. După spectacol, cetăţenii, sârbi şi români, nu s-au putut abţine până nu au întins hore tradiţionale sârbeşti, petrecând până la miezul nopţii.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157637793827434″]

Prezenţa oficialităţilor a fost permanentă la manifestare. „Acest eveniment a fost încă un prilej de a arăta toate valorile adevărate, bogăţia şi patrimoniul cultural al sârbilor. Atât organizaţia locală, cât şi Uniunea Sârbilor din România îşi justifică prezenţa pe aceste meleaguri prin activitatea bogată pe care o desfăşoară. A fost un moment deosebit din toate punctele de vedere”, a precizat Ognian Krstici, preşedintele USR.

Administraţia locală nu s-a arătat nici ea dezinteresată. „Mă bucur foarte mult că a crescut manifestarea Zilelor Culturii Sârbe în zonă şi nu a fost întreruptă deloc. Îi urez conducerii să o dezvolte şi mai mult, membrii organizaţiei să rămână uniţi ca să putem înainta cu toţii spre dezvoltare şi spre mai bine”, a fost părerea primarului Matei Lupu.

Cea de-a şaptea ediţie a „Zilelor Culturii Sârbe la Moldova Veche” a fost organizată de filiala Uniunii Sârbilor din localitate, sub egida Uniunii Sârbilor din România.

 

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/