Atestată documentar încă din 1430, insula populată de turci Ada Kaleh a fost un important punct turistic de pe Dunăre atât pentru peisagistica spectaculoasă oferită, cât și pentru produsele ieftine și de calitate pe care turiștii le puteau achiziționa.
Insula Ada Kaleh, devenită amintire din 1970 când a fost înghițită de „apele comuniste”, cele ale lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I, dăinuiește încă din antichitate, fiind mai apoi motiv de luptă între imperiul habsburgic și cel otoman. Totuși, populația insulei a fost de origine turcă în majoritate; numele insulei, primit în 1430, înseamnă în turcă Insula Fortăreață. Abia în 1918 insula a devenit teritoriu românesc.
Cei care au apucat să trăiască vremurile în care Ada Kaleh era la suprafață s-au bucurat de tot ceea ce însemna și oferea această insulă. Fiind scutită de impozite, prețurile produselor de pe insulă erau mai mici, iar turiștii se înghesuiau să cumpere delicatese turcești, bijuterii și tutun. Însă aceste produse nu erau singurele care atrăgeau ca un magnet oamenii pe insulă. Ada Kaleh a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor din care localnicii produceau uleiul și parfumul de trandafir.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632990747763″]
Foto facebook.com/banatuldealtadata
Pe scurt: atestată documentar încă din 1430, insula populată de turci Ada Kaleh a fost un important punct turistic. Desi devenita amintire din 1970, ea dainuieste inca din antichitate. Totusi,populația insulei a fost de origine turcă în majoritate. Cei care au apucat să trăiască vremurile în care Ada Kaleh era la suprafață s-au bucurat de tot ceea ce însemna și oferea această insulă. Cei care nu au apucat sa mai traiasca, pot urmari din ceruri lectia asta de istorie si sa se bucure de tot ceea ce este. Ca insula plina de viata e de fapt moarta. Amin