Galescu, într-o expediție deasupra lumii

Coco Galescu a mai făcut un pas spre a-și îndeplini visul de a călca pe cele mai înalte culmi ale lumii. Vârful Uhuru al masivului Kilimanjaro a fost atins de caransebeșeanul care își face cunoscut orașul natal la cele mai înalte cote de pe pământ.

Revenit pe meleaguri românești, Coco Galescu împărtășește experiența escaladării celui mai înalt vârf din Africa. Alpinist desăvârșit, cărășeanul dezvăluie că experiența cățăratului pe culmi este egală cu escaladarea treptelor autocunoașterii. O dată cu cucerirea vârfului Uhuru, Coco Galescu a mai urcat o treaptă pe propria scară interioară: „Adevărata experiență în alpinism este cea care te face să devi puțin mai înțelept, mai răbdător, mai calm”, declară caransebeșeanul.

“Polepole” până în vârf!

Excursia de 15 zile a fost împărțită în două etape. Până pe muntele Kilimanjaro, cărășeanul a fost  însoțit de alte trei românce, dornice să descopere cum se vede lumea de la 5500 de metri. Startul s-a dat la ora 12 noaptea, și, puțin câte puțin, cărarea către vârf a fost bătută de un șir indian de peste 20 de persoane înarmate cu răbdare: „Am pornit noaptea sub un cer superb plin de stele și pe măsură ce urcam am realizat că luminițele lanternelor noastre de pe frunte au început să se confunde cu luminițele stelelor de pe cer. Am pornit în gând cu expresia africană polepole, adică ușor-ușor, pentru că alpinismul se mănâncă cu lingurița , iar atunci când pornești la drum spre un vârf mare trebuie să ai în primul rând răbdare”, își amintește Coco Galescu.

„Un peisaj pe care îl simți prin toți porii”

Deasupra lumii, pe acoperișul Africii imaginea este de nedescris în cuvinte. Cerul pare a fi spuma unui ocean, iar din loc în loc răsare câte un vârf de munte, tăiat de norii pufoși, ce pozează ca o insulă: „Sus în vârf ai bucuria că la picioarele tale se întinde un peisaj incredibil. În cazul nostru a fost o mare de nori, eram ca și cum am pluti deasupra unui ocean, iar vârfurile munților vecini arătau ca niște insule care străpung plafonul de nori. Iar când a răsărit soarele primele raze făceau ca umbrele noastre să fie lungi până la orizont. Este un peisaj pe care îl simți prin toți porii”, povestește pentru Express de Banat caransebeșeanul.

YouTube video

Pe vârful care îți redă libertatea

Pe vârful Uhuru, denumire ce în tanzaniană înseamnă libertate, există o pancardă care te felicită pentru că ai reușit să ajungi pe una dintre cele mai înalte culmi ale lumii. Coco Galescu povestește că tocmai sentimentul de libertate este cel care îți înflorește în suflet în momentul în care ai făcut ultimul pas spre vârf: „Eram deasupra unui continent întreg. Simțeam și libertate și împlinire. Era un nou capitol încheiat în cadrul proiectului meu de a escalada cele mai înalte culmi de pe fiecare continent. M-am bucurat să pot duce însemnele României și ale municipiului Caransebeș acolo sus, așa cum am promis la plecare”.

YouTube video

Alpinistul Coco Galescu explică faptul că un munte nu poate fi considerat cucerit decât când ai ajuns înapoi la poalele lui. Pentru că și coborârea de pe vârful masivului este aproape la fel de solicitantă și nu trebuie desconsiderată. Așadar, adevărata împlinire vine la final, când, privind către vârful din nori, acesta nu mai pare desprins din cer ci are un aer familiar.

Un vis împlinit, un pas înainte

După zicala „Nimeni nu este mai împlinit decât visătorul ale cărui vise devin realitate”, Coco Galescu a îndeplinit prima condiție, aceea de a visa, și s-a dus mai departe de atât, a avut îndrăzneala de a-și urma visul dincolo de reverie, spre realitate. Astfel, pe acoperișul Africii, cărășeanul a realizat că nu și-a împlinit visele, ci le-a depășit, și-a depășit propriile așteptări: „La începutul carierei mele de alpinist nu mi-am imaginat că o să am aceste fericite ocazii de a vedea lumea, de a cunoaște atâtea zone, atâția oameni, de a mă simți împăcat”.

Călătoriile sale sunt pentru Coco Galescu mai mult decât o evadare din cotidian, sunt o pauză de la agitație pentru a respira, pentru a lua o gură de oxigen: „Este un aspect paradoxal. Eu m-am dus spre înălțimi unde este oxigen puțin, dar pe de altă parte am plecat ca să iau o gura de oxigen, între ghilimele vorbind. Pentru că ființa umană trebuie din când în când să se descătușeze”, povestește pentru Express de Banat cărășeanul Coco Galescu.

Rămâneți pe Express de Banat pentru a afla detalii despre cea de-a doua parte a călătoriei cărășeanului Coco Galescu. Mâine, totul despre experiența conviețuirii cu lei, elefanți și rinoceri, într-un Safari pe buza unui crater!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631791590712″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/