Cinematograful Dacia se reinventează!

Dacă până acum nimeni nu vizita cinematograful din Reșița unde se zvonea că trebuie să urmărești un film cu picioarele pe alt scaun de frica șobolanilor ce circulau nestingheriți printre scaune. Curând soarta acestuia se va schimba, de la o clădire aproape părăsită, va deveni una dintre locațiile preferate ale reșițenilor.

Până acum reșițenii dădeau sume exagerate de bani pentru a viziona un film într-o altă localitate din cauza condițiilor ce lăsau de dorit la cinematograful din oraș. Aflat în renovare din primăvara acestui an, cinematograful Dacia promite să devină până la sfârșitul anului mai mult decât o simplă sală unde sunt proiectate filme.

Vestiar pentru artiștii ce vor urca pe scenă

Astfel, proiectul de reamenajare și modernizare a cinematografului include și anumite dotări pentru ca sala să poată fi folosită și în alte scopuri, cum ar fi diferite spectacole ca cele de muzică și dansuri populare. „Cinematograful Dacia se află în renovare din primăvară, iar lucrările vor fi finalizate până la finalul anului. Sala va servi și pentru diferite spectacole, în general de muzică populară, tocmai de aceea se construiește un vestiar special pentru artiști”, declară pentru Express de Banat purtătorul de cuvânt al primăriei Reșița, Ildiko Szendrei.

Spectacol cu consilierii locali

De asemenea, sala va fi folosită și pentru ședințele consiliului local, așa cum s-a obișnuit în câteva rânduri însă, din cauza temperaturilor scăzute de pe scenă, nu s-au putut derula în condiții normale.„În sala de cinema a fost instalată încălzire însă la ședințele de consiliu organizate pe scena cinematografului s-a remarcat că este nevoie de încălzire și acolo, îmbunătățiri ce sunt prevăzute în procesul de modernizare actual”, mai adaugă Ildiko Szendrei.

Cum se prezenta cinematograful până acum

Nu e de mirare că până în momentul în care cinematograful a fost închis pentru renovare nu se băteau mulți pe locurile din sală. Programul de filme era doar pentru două zile din săptămână, în weekend, când se derulau două filme, unul sâmbăta și altul duminica, dimineață și după-masă. Deși biletul era doar șase lei, reșițenii preferau să migreze în alte județe pentru atmosfera unui cinema adevărat. Acum însă, bat adesea la ușile cinematografului închis ca să vizioneze un film.

Restricția era ca minim 50 de persoane să fie prezente în sala de cinema pentru ca un film să fie rulat. Aceasta însă a fost redusă la 20 de persoane și apoi la o persoană, din cauză că de puține ori se strângeau mai mult de cinci oameni care să dea banii pe un bilet în sală.

Dar noile renovări promit multe. Cu încălzire în sală și pe scenă, cu vestiar pentru artiști și program nou de filme, cinematograful Dacia va îmbrăca haine noi, poate mai pe gustul reșițenilor. Până și scaunele au fost măsurate pentru a fi retapițate sau chiar înlocuite. Astfel că cinema Dacia se reinventează pentru toată lumea, reșițeni, artiști și autorități locale.