FOTO/INEDIT. Tunel medieval spectaculos, cu cascade subterane sub orașul Oravița. Istoria ne mai ajută cu o filă!

Sub orașul Oravița se deschide o adevărată lume medievală subterană, rămasă în întuneric de peste 260 de ani. O rețea de tuneluri de mari dimensiuni străbate subsolul orașului pe sub case și străzi. Deși este declarat de multă vreme monument istoric, nimeni nu îi cunoaște traseul cu exactitate, astfel că este un real labirint.

A fost construit timp de 21 de ani, între 1733 și 1754, pentru a drena apele pârâului Oravița, afluenții acestuia și apele menajere ale gospodăriilor din localitate. Pentru vechimea sa, dar și a lucrărilor de artă, tunelul a fost declarat monument istoric.

Are cinci sectoare cu lungimea aproximativă cuprinsă între 100 de metri și 2 kilometri. Cel mai spectaculos și mai lung tronson este situat în orașul vechi, începând din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificații și ieșiri la suprafață, o parte obturate în prezent.

Este construit din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau cărămidă. Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatră ce se păstrează și acum foarte bine. Trei cascade subterane cu înălțimi între 1 metru și 4 metri fac și mai spectaculos peisajul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157666422281926″]

Speologii Asociației „Exploratorii”, cu sprijinul Asociației Speocaraș, explorează în această perioadă subteranele Oraviței, pentru ca mai apoi primăria să dezvolte proiectele de reabilitare și dezvoltare turistică.

„Explorăm de ani buni peșterile și tot ceea ce ține de lumea subterană în Caraș-Severin. Ne bucură enorm faptul că putem contribui și, totodată, sprijini comunitatea locală din Oravița să își descopere trecutul. Pentru noi, lumea misterioasă din adâncuri este o adevărată provocare”, a declarat Bogdan Badescu, președintele Asociației „Exploratorii”.

Tunelul are nevoie de reparații, după care poate fi integrat în planurile de dezvoltare turistică ale primarului Dumitru Ursu. Concret, poate fi amenajat un tronson pentru a fi vizitat cu barca și un alt tronson cu pasarele construite. Un alt tronson poate reprezenta un veritabil spațiu de aventură, un tunel al groazei.

Întreaga amenajare va deveni un important obiectiv turistic al regiunii, nu doar al Oraviței, și va reprezenta cu siguranță un simbol local.

„Se fac măsurători pentru intabulare, astfel încât tunelul să intre în patrimoniul orașului Oravița pentru a putea fi reabilitat. În zona Teatrului Mihai Eminescu este prăbușit pe anumite porțiuni, de mai bine de zece ani, iar pe alocuri sunt probleme similare. Urmează a fi făcută o evaluare, să vedem dacă îl vom reabilita din resurse proprii sau fonduri europene. De asemenea, pentru că are valoare istorică intenționăm să amenajăm o suprafață pentru a atrage turiști”, a declarat edilul-șef al orașului pentru www.expressdebanat.ro.

FOTO: Asociatia Speologica Exploratorii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/