La Memorialul Revoluției sunt expuse mai multe fotografii realizate de francezul José Nicolas în București, în zilele Revoluției din 1989. Expoziția face parte din cadrul primului Festival Internațional de Fotoreportaj Brice Fleutiaux.
Fotograful José Nicolas, în vârstă de 67 de ani, cel care a realizat fotografiile în București, în 1989, locuiește în Franța. Din cauza unei probleme medicale, nu a putut fi prezent la vernisajul expoziției sale din Timișoara, prima organizată în România.
„Avem o expoziție aici realizată de José Nicolas, un corespondent de război foarte cunoscut în branșă. Sunt fotografii realizate în decembrie 1989 în București. Foarte multe din aceste fotografii au apărut în marile reviste, mondiale, acum sunt pentru prima dată prezentate în România, la Timișoara, în această expoziție. O expoziție care, pe lângă faptul că ne aduce după aproape 34 de ani de la revoluție imagini care nu au fost văzute în nicio expoziție până acum aici la Timișoara, cumva începe și o colaborare cu Facultatea de Arte și împreună încercăm să facem un festival de fotoreportaj. Mai este o expoziție la Casa Artelor, cu desene făcute de un alt mare om al fotoreportajului, corespondent de război.”, a declarat Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
Festival Internațional de Fotoreportaj Brice Fleutiaux este dedicat jurnalistului și reporterului-fotograf independent francez născut în 1967 în Toulouse, decedat în 2001 la Paris.
„Brice a avut o activitate destul de consistentă ca jurnalist, chiar și în Timișoara. Din păcate, a avut o viață foarte tumultuoasă și foarte grea, a avut foarte multe probleme și foarte tânăr a ajuns să își încheie viața într-un mod tragic.”, a povestit Gino Rado.
La vernisajul expoziției a fost prezent Jean-Christian Tirat, reporter fotograf francez care a povestit despre legătura sa cu România.
„Am văzut revoluția la televizor în direct și nu aveam posibilitatea, la acel moment, să vin în România. Doi prieteni de-ai mei, ziariști, erau la Timișoara, Jose Nicolas era la București și Brise Fleutiaux, locuitor din Toulouse, orașul meu, a fost un mare iubitor de Timișoara. Acest festival este dedicat memoriei lui. Am venit prima dată în România imediat după revoluție, în ianuarie 1990, cu primul convoi umanitar Crucea Roșie. 45 de camioane, 10 zile de drum. Noi nu știam nimic despre România, în afară de revoluție și dictatura comunistă și poporul român știa tot despre cultura franceză, vorbește limba franceză. Am revenit în iulie 90 cu motocicleta de teren, cum sunt pasionat de enduro. Am făcut turul complet al Munților Carpați, 100% fără asfalt, și am descoperit că România este o țară fantastică pentru enduro și din punct de vedere economic este un domeniu foarte interesant pentru turism sportiv și am creat Raliul Carpaților. 10 ani l-am organizat. Istoria e lungă. Jose Nicolas este un foarte bun prieten al meu, a fost 20 de ani ziarist de război pentru agenția Sipa Press.”, a spus Jean-Christian Tirat.
Expoziția poate fi vizitată la Memorialul Revoluției din Timișoara până la finalul lunii iulie.