Abu Sayed este arhitect de urbanism și angajat al Primăriei din Jamalpur. În acest an a participat, alături de mai mulți tineri din Europa, la un program de studiu și cercetare în domeniul dezvoltării locale. Așa a ajuns să îl cucerească pe bănățeanul Grațian Mihăilescu: cu un vis care se poate concretiza doar prin solidaritate umană.
Abu Sayed a fost coleg cu reșițeanul timp de 18 luni în cadrul programului european care s-a derulat în mai multe etape în Italia, Ungaria și Serbia. Este originar din Bangladesh, țară în care mai mult de jumătate din populație este analfabetă. Asta pentru că sărăcia nu le mai permite oamenilor să își îndrepte atenția spre studiu. Odată pentru că sunt prea preocupați să supraviețuiască și în al doilea rând pentru că școlile sunt amplasate la mare distanță de satele izolate.
„În cele 18 luni de studiu, am avut o relație specială cu Sayed pentru că m-a impresionat modul lui de gândire și faptul că venea dintr-o țară prea săracă, despre care nu știam nimic. Latura lui caldă, umană este o calitate pe care noi am pierdut-o în societatea capitalistă. Cei care trăiesc în sărăcie dau dovadă de inovație, sunt creativi și au demonstrat că știu să se descurce în orice situație spre deosebire de noi, care suntem dependenți de tehnică”, spune reșițeanul Grațian Mihăilescu. Acesta a avut răbdare să îl cunoască pe tânărul asiatic, pe care își dorește acum să îl ajute să ridice o bibliotecă în satul său natal.
Investiție pentru viitor
Lucrurile nu sunt deloc complicate, mai ales că partea cea mai scumpă a proiectului, proiectarea clădirii, a fost făcută chiar de Sayed, unul dintre asiaticii care se consideră norocoși pentru că a avut acces la studiu. Arhitect de profesie, a reușit să construiască biblioteca, măcar într-o viziune 3D. În etapa următoare, acesta are nevoie de bani ca să ducă proiectul la bun sfârșit. „Biblioteca își dorește să o ridice în Shyamanagar, zonă în care s-a născut, pentru că cea mai apropiată școală este amplasată la mulți kilometri distanță, pe care tinerii sunt obligați să îi parcurgă pe jos. Cu economiile pe care le-a făcut el și cu sprijinul altor prieteni din Europa, a reușit să toarne fundația bibliotecii și să adune aproape 6.000 de euro, însă mai are nevoie de încă o dată atât, ca să finalizeze lucrarea”, povestește reșițeanul. Grațian spune că dorința sa specială de Crăciun este să îi convingă pe bănățenii săi să doneze măcar câte un euro fiecare, iar lucrurile se pot schimba în bine și pentru tinerii din Lumea a treia.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632325706259″]
Studiu și protecție pentru localnici
Grațian s-a gândit să îi mediatizeze povestea lui Abu Sayed după ce timp de trei luni a căutat finanțare prin proiecte europene, bani pe care însă nu i-a găsit din cauza sumei mici de care asiaticul are nevoie ca să își concretizeze visul.
Partea bună a lucrurilor este că viitoarea bibiotecă va avea un rol dublu: îi ajută pe elevii din zona Shyamanagar să înțeleagă ce înseamnă o carte, dar are și rol de adăpost în momentele de calamitate naturală. Asta pentru că zona este expusă inundațiilor.
„E visul meu să îl ajut să își sprijine comunitatea, iar pentru el ar fi o mândrie să realizeze biblioteca pentru generațiile viitoare, care vor putea fi școlarizate mai bine”, a concluzionat Grațian Mihăilescu.
Cei care doresc să doneze bani pentru o comunitate mai puțin avantajată de soartă, chiar și decât România, pot lua legătura pe Facebook cu tânărul Abu Sayed.