FOTO. Zona turistică Poiana Mărului, împădurită cu 3.300 de arbori!

Prima oprire a oficialilor Direcției Silvice a județului Caraș-Severin, cu prilejul „Lunii Plantării Arborilor” a fost la Ocolul Silvic Oțelu Roșu. Pepiniera pe care instituția o deține aici produce anual zeci de mii de puieți.

O parte ajung la plantare în județul Caraș-Severin, iar o altă parte pleacă în țară. „Pepiniera Bratonea este situată pe malul stâng al Bistrei Mărului, la 450 de metri altitudine. În cadrul pepinierei, producem 340.000 de puieți, din care anul acesta folosim 152.000. Pepiniera este pentru producerea de puieți de rășinoase. Plantațiile se fac în cadrul clasei de regenerare din programul anual, adică îi plantăm în poieni, goluri sau în zonele în care s-au făcut tăieri definitive sau tăieri rase, a explicat Ciobanu Vasile, șeful Ocolului Silvic Oțelu Roșu. Prima oprire pentru plantarea de arbori a fost Poiana Mărului, pe o suprafață de 0,33 de hectare. „Am plantat 3.300 de puieți, dintre care 3.000 de molid, 100 de brad, 100 de frasin, 100 de paltin. Am introdus bradul, frasinul și paltinul pentru a-i da o valoare aparte fiind pe teritoriul unei stațiuni turistice. Sperăm ca pe viitor această pădure să fie una de agrement, recreere și să aducă un aer curat stațiunii”, a adăugat șeful de ocol.

plantare arbori plantare arbori

Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice, a precizat că acțiuni de împădurire se derulează în tot județul cu maximă seriozitate, mai ales că întreaga operațiune trebuie să se încheie pe data de 15 aprilie, cel mai târziu. „După cum se știe, anual, Regia Națională a Pădurilor derulează un amplu program de împădurire, lansat sub egida Lunii Plantării Arborilor. Conform claselor de calitate, ne plănuim să plantăm 197 de hectare, cu 1,25 milioane de puieți din toate speciile, cei mai mulți din specia molid. Un milion sunt din pepinierele noastre, iar restul vin de la alte direcții din țară, în special din Timiș. Mai avem 62 de hectare de completări și 1,5 hectare de plantări de refacere în urma calamităților. Timpul ne permite să derulăm aceste activități care se fac cu sprijinul zilierilor. Până pe 15 aprilie, ne programăm să încheiem activitatea, poate și mai repede”, a spus Stănescu.

plantare arbori plantare arbori

Ocolul Silvic Oțelu Roșu administrează 29.566 de hectare de păduri ale statului și 924 de hectare cu prestări servicii și administrare silvică pe bază de contracte cu Primăria Obreja, Primăria Oțelu Roșu și persoane fizice.