FOTO. Ziua Internaţională a Dunării, celebrată prin artă, la Pensiunea Baba Caia

Cei zece pictori europeni, veniți în Clisura Dunării, la invitația Primăriei Moldova Nouă și a Asociației „Dunărea” Moldova Nouă, pentru promovarea patrimoniului cultural și natural al acestei zone în cadrul taberei de creație artistică și documentare „Clisura”, au avut numai cuvinte de laudă cu privire la ceea ce ochiul lor artistic a putut să vadă în doar câteva zile petrecute în zona dunăreană.

În ideea promovării turismului din Clisura Dunării peste tot în Europa, artiștii plastici au cercetat, timp de trei zile (25-27 iunie), cele mai interesante locuri ale Clisurii de Caraș (traseul Baziaș-Berzasca), printre care se pot enumera: mănăstirile din localitatea Baziaș, Balta Nerei, Pensiunea Belvedere, satul Sfânta Elena, Faleza Dunării, Muzeul Etnografic Ceh, Insula Ostrov, locuri pe care le-au transpus în adevărate opere de artă, în cadrul laboratorului de creație.

Pentru a le demonstra cât de ospitalieri sunt oamenii din zonă, primarul Adrian Torma a organizat o masă rotundă în cinstea artiștilor, ocazie cu care edilul-șef a ținut să le mulțumească pictorilor pentru faptul că sunt promotorii turismului în zona de Clisură, dar și pentru faptul că le-au oferit oamenilor din proximitate și hrană pentru intelect, pentru suflet: „Eu nu pot fi critic de artă pentru că, din păcate, am fost sportiv, dar sunt convins că lucrările dumneavoastră sunt extraordinar de frumoase și că ați văzut Clisura Dunării cu ochii dumneavoastră speciali”.

Totodată, șeful administrației publice de la malul Dunării a ținut să le ofere artiștilor câte un certificat de recunoaștere a meritelor pentru activitatea artistică de reprezentare vizuală a obiectivelor din Clisura Dunării. În același timp, Torma și-a exprimat dorința ca, anul viitor, evenimentul să se poată bucura de o a doua ediție.

Cu privire la ce anume i-a impresionat pe artiști, în Clisura Dunării, față de alte țări în care au avut ocazia să aștearnă pe pânză ceea ce au vizualizat, Duska (Franța) a explicat pentru expressdebanat.ro: „Natura, geografia, istoria și conexiunile interculturale sunt lucruri pe care nu le vezi oriunde”, în timp ce Dragoljub Firulovic (Serbia) a fost extrem de impresionat de „puterea Dunării, tabloul peisagistic asupra Serbiei, văzută de pe malul românesc. De asemenea, a fost o plăcere deosebită să vizităm mănăstirile din Baziaș, dar și să ne bucurăm atât de fauna, cât și de flora insulei Ostrov”.

Printre artiștii care au luat parte la promovarea turismului prin pictură, în Clisura Dunării, se pot aminti: Sorin Nicodim (România), Lina Morkunaite Vikeliene (Lituania), Aron Kravits (Israel),  Matyas Lazlo (România), Dragoljub Firulovic (Serbia), Vasile Pintea (România),  Ewa Miazek (Polonia), Lena Khvichia (Lituania), (Franța), Costin Brăteanu (România).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/