După zilele de sărbătoare care au marcat noul eveniment Ziua Județului Timiș, luni dimineața la Timișoara a fost din nou sărbătoare. De data aceasta, un cadru mult mai sobru, deoarece dimineața, în fața Instituției Prefectului, s-a marcat Ziua Imnului Național, cu onorurile militare specifice.
Evenimentul a fost deschis de un discurs al subprefectului Daniel Franțescu, după slujba oficiată de un sobor de preoți. A urmat o prezentare a simbolisticii versurilor imnului „Deșteaptă-te, române!”, de Andrei Mureșan. Nu a lipsit nici muzica de fanfară, inclusiv „Treceți batalioane române Carpații”, iar în stradă, s-a intonat și imnul de stat al României. Au urmat alte melodii patriotice, „Noi suntem români”, dar și „Așa-i românu’”.
Ceremonia s-a terminat cu defilarea reprezentanților Armatei Române, Jandarmeriei Române, Brigăzii Mobile a Jandarmeriei, Pompierilor, Poliției, dar și a fanfarei militare. Timp de o jumătate de oră, după 10.00, în fața Palatului Administrativ din Timișoara traficul a fost deviat. Tramvaiele au putut circula, cu unele mici pauze.
Imnul Național al României a apărut în formula actuală în timpul Revoluției din 1848, pe versurile poemului „Un răsunet” de Andrei Mureșanu. La fel ca alte cântece patriotice a fost interzis de comuniști, dar din 1990 a devenit imnul țării noastre. În perioada 1991-1994 a fost și imnul de stat al Republicii Moldova. Din 1998, ziua de 29 iulie este Ziua Imnului Național al României.
Mesajul cu un puternic ecou mobilizator este tot mai actual în condițiile realităților socio-economice și politice din România. Conform ultimelor date, peste 9 milioane de oameni cu origini române trăiesc în afara granițelor. Peste 5 milioane dintre ei au plecat de aici în căutarea unui trai mai bun, iar diferența e reprezentată de comunitățile cu origini române din afara actualului teritoriu al țării noastre.