Focar de pestă porcină în județul Arad! În Timiș se iau deja măsuri de siguranță

po 1000x100px (3)
explo 1000x200

În partea de sud a județului Arad a fost descoperit un focar de pestă porcină africană, iar autoritățile au stabilit deja o serie de măsuri pentru a evita răspândirea bolii la suinele din Timiș. Printre acestea se numără și instituirea unor filtre rutiere pe drumul ce leagă localitatea Periam de județul învecinat.

Prefectul de Timiș, Eva Andreaș, a condus luni o ședință la Centrul Local de Combatere a Bolilor. Deja s-au luat și primele măsuri. Pe drumul ce leagă Periamul de Arad, spre localități precum Secusigiu, Munar sau Sânpetru German, s-au instituit deja filtre rutiere, cu polițiști, dar și medici veterinari trimiși de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș. În perioada aceasta, se verifică sănătatea porcilor din exploatările non-profesionale din Periam, dar și Sânpetru Mic și Variaș, iar deocamdată în Timiș nu s-a identificat niciun exemplar bolnav.

La ședința organizată de Eva Andreaș au participat primarii din Variaș, Periam și Orțișoara, directorul Smithfield Romania, reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din zonă, alături de reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu. Prefectul a cerut măsuri ferme, astfel încât pesta porcină să nu se răspândească în UAT-urile din Timiș, dar nici pe fondurile de vânătoare. Andreș le-a cerut primarilor să le explice localnicilor pericolul maladiei ce afectează suinele.

banner 1000 x 100 hd
expresb 1000x100

În următoarea perioadă, jandarmii vor patrula în localitățile din zona de risc, atât în Timiș, cât și Arad, iar reprezentanții fondurilor cinegetice vor verifica dacă apare vreun mistreț decedat. Târgurile de animale vor fi interzise în perioada următoare. Primarii au primit dispoziția de a identifica locurile unde vor îngropa și neutraliza eventualele cadavre, dacă maladia ajunge și în județul nostru. Cetățenii au obligația de a anunțat orice deces al unui porc.

A fost prezentat și planul de măsuri în cazul în care peste porcină africană ajunge și în Timiș. Acestea se referă la instituirea de filtre pentru dezinfecția mijloacelor de transport și utilizarea de dezinfectanți de picioare pentru pietoni. În ceea ce privește domeniile de vânătoare, mistreții vor fi recoltați integral, prin vânătoare. Pesta porcină nu afectează omul.

banner 1000 x 100 hd
upt 1000x100
03 britannia 1000 x 100 gif