FOTO. Zilele din Decembrie 1989, retrăite prin toate simțurile la Memorialul Revoluției. Sunt porți deschise în 16 decembrie

memorial 1

La Memorialul Revoluției este Ziua Porților Deschise. De dimineață a avut loc, la capela memorialului, o slujbă de pomenire în memoria eroilor martiri, iar elevi de la 15 școli din Timișoara și județ vin pe parcursul zilei să vadă expoziția permanentă de la memorial, apoi pleacă în pelerinaj la monumentele eroilor ca să depună coroane în memoria acestora.

Printre primii elevi care au ajuns la Memorialul Revoluției sunt de la Liceul Azur.

„Sunt în clasa a X-a. Am avut ocazia să vizitez expoziția. La câți oameni au murit… sunt chiar bucuros că m-am născut în 2005. Înainte nu mi-am dat seama cât de grav a fost. Dacă și acum eram în comunism era foarte grav, lucrurile care s-au întâmplat mi se par foarte…”, a spus unul dintre copii.

Un altul a „trăit” prin poveștile părinților: „M-a impresionat sacrificiul oamenilor făcut pentru libertatea noastră și faptul că nu țineau cont că omoară și copiii… Au murit elevi de vârsta noastră, mă gândesc că aș fi putut muri dacă mă nășteam atunci. E groaznic. Tatăl meu mi-a povestit cum era să fie și el împușcat pe scările catedralei, dar a plecat și mulți oameni au murit atunci, însă el a supraviețuit. Ar trebui să prețuim mai mult libertatea pentru că ei, în trecut, nu au avut parte de libertate.”

memorial 4

„I-am adus pentru a comemora eroii noștri și le spun tot timpul să prețuiască sacrificiul eroilor. Cu cât înaintăm în timp, generațiile tinere știu din ce în ce mai puțin despre Revoluție. Poate și internetul ar trebui să contribuie mai mult la informarea lor.”, a spus profesorul care i-a adus pe copii la Memorialul Revoluției.

Cei care ajung să viziteze Memorialul Revoluției sunt transpuși în atmosfera evenimentelor de acum 32 de ani. Președintele Asociației, Gino Rado, ne însoțește într-un tur al muzeului. De la 15-16 decembrie până la 22 decembrie 1989, fiecare sală cuprinde informații, fotografii și mărturii audio despre evenimentele de la Timișoara.

„Trebuie început cu începutul. Suntem în sala în care a început totul. Suntem în sala zilei de 15/16 decembrie, în Piața Maria, acolo unde s-au oprit tramvaiele și unde prima dată s-a strigat «Jos, Ceaușescu!», «Jos, dictatura!» și «Vrem libertate!». Sala a doua – ceea ce am dorit noi atunci, cerințele noastre, avem traseele revoluționare care au încercat să mobilizeze tot orașul să demonstreze împotriva regimului Ceaușescu și de aici mergem în următorul moment important – s-a deschis focul. Sunt hainele eroilor martiri care au decedat. Eroii noștri sunt în jurul nostru. 17 Decembrie. După care avem panoul dedicat copiilor împușcați moral pe care îi putem privi prin gaura unui glonț adevărat. Este decupată o vitrină din zona centrală a orașului, prin care a trecut un glonț. Și avem băncuțe cu căști în care se aud mărturii ale părinților copiilor decedați, ale participanților la Revoluție.”, a povestit Gino Rado.

Urmează deschiderea focului, luptele, harta cu unitățile militare care au acționat în Timișoara, iar după momentul în care orașul și-a dus jertfa pentru libertate ajungem în zona dedicată eroilor martiri – crematoriul de la București, groapa comună de la Cimitirul Eroilor și un simbol al canalului în care s-a aruncat cenușa eroilor. Și aici sunt mărturii audio ale rudelor celor găsiți în groapa comună sau a celor arși.

Apoi Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din țară.

„Au fost peste 100.000 de oameni de toate credințele, religiile. Cu toții într-un glas au spus Tatăl Nostru pentru că ne-am câștigat încrederea. Iar dincolo avem Opera – 20 decembrie -, Frontul Democrat Român, primul oraș liber de comunism. Noi ne-am câștigat libertatea prin jertfa eroilor noștri. Și ajungem în ultima zi – 21/22 decembrie – , avem sala steagurilor, steaguri care sunt reale, au fost pe străzi atunci, avem de la consiliul județean și de la actuala primărie, fuga lui Ceaușescu, căderea regimului totalitar și primul manifest clar cu cerințele Timișoarei.  Dorim să continuăm, avem celelalte orașe, alte expoziții care completează această bază și încercăm să aducem acea emoție, acel spirit al Timișoarei în sufletul celor care ne vizitează acum.”, a mai spus președintele Asociației Memorialul Revoluției.

memorial 3

În memoria eroilor, la Memorialul Revoluției a avut loc și o slujbă de pomenire. De la ora 18, în Piața Victoriei va avea loc un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”, iar de la ora 18.15 – în Piața Libertății va fi organiza evenimentul „Folk pentru Revoluție”, folkul anilor 70 cu texte scrise de Șerban Foarță, compoziții de Adina Dimitriu (pe poezii de Doru Stănculescu), Doru Apreotesei, Paul Weiner. Vor fi în recital Robert Poka, Lia Burg și Mircea Baniciu. La Sala Capitol, de la ora 19, Filarmonica Banatul și Ansamblul vocal Voces Timisienses suțin concertul vocal-simfonic „In memoriam 1989”, iar de la ora 23.45, la Biserica Martirilor va avea loc Sfânta Liturghie cu priveghere.

Cronologia evenimentelor 

Sute de oameni s-au adunat în seara zilei de 15 decembrie 1989, în fața casei pastorului reformat Laszlo Tokes, nemulțumiți de faptul că acesta urma să fie evacuat și mutat într-o altă parohie, din cauza criticilor aduse regimului comunist. Grupului acesta de oameni i s-au alăturat mai mulți studenți, muncitori și alți locuitori ai Timișoarei care au început să strige „Libertate!”„Dreptate!” și „Deșteaptă-te, române!”. Manifestanții s-au îndreptat spre Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român (PCR). Au fost mobilizate forţele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Miliţiei, armata, gărzile patriotice, pompierii. Manifestanţii au fost întâmpinaţi cu jeturi de apă, gaze lacrimogene și au avut loc ciocniri violente între demonstranţi şi forţele de ordine. Oameni au fost arestați. În jurul orei 16.00, mai multe tramvaie au fost blocate de manifestanţi şi s-a strigat primul „Jos cu Ceauşescu!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/