FOTO. Zeci de mori de cereale din Timiș pot fi vizitate de-acum virtual. Un nou proiect Acasă în Banat

moara balint (1)

Asociația Acasă în Banat a identificat, în doar trei luni, nu mai puțin de 85 de mori în județul Timiș, multe cu valoare istorică ridicată, pe care le-a inclus într-o bază de date pusă gratuit la dispoziția publicului, online. Dintre morile încă în funcțiune, cea de la Balinț va fi introdusă în circuit turistic și va putea fi vizitată din primăvară. 

Din septembrie până în noiembrie, în cadrul proiectului „Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș”, echipa Acasă în Banat a realizat o amplă cercetare pe teren pentru identificarea tuturor morilor de cereale existente în județ, atât cele care sunt încă în funcțiune, cât și cele care sunt abandonate sau și-au schimbat destinația. Cele 85 de mori au fost localizate GPS, fotografiate și incluse într-o bază de date pusă gratuit la dispoziția publicului, online. În plus, echipa a făcut și o cercetare legată de istoricul acestor clădiri, în arhive, documente și monografii, precum și la fața locului, acolo unde a fost posibilă colectarea unor mărturii prin viu grai de la proprietari, localnici sau de la cei care au condus sau au lucrat în vechile mori.

moara balint (3)

„Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureș, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evoluția tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă chiar și așa, s-au păstrat până astăzi foarte multe clădiri și instalații industriale originale. Și mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcționează, unele cu instalații vechi de aproape 100 de ani. Considerăm că aceste mori de cereale reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Timiș, ce merită protejat și valorificat.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

moara balint (2)

Una dintre cele 14 mori în funcțiune este Moara de la Balinț, o moară pe apă construită la începutul secolului trecut. Moara este singura rămasă în județul Timiș care folosește puterea apei. A fost restaurată de familia Meszaros și macină acum făină de cea mai bună calitate.

„Din punct de vedere turistic, proiectul realizat de Acasă în Banat este imediat valorificabil, iar Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului în județul Timiș în colaborare cu proprietarii morii din Balinț vor crea și promova un program de vizite și activități adiacente obiectivului de pe malul Begăi. Acest program va fi pus la dispoziția ghizilor de turism și al agențiilor de incoming din regiune. De asemenea, în perioada următoare, pe baza datelor adunate de Asociația Acasă în Banat și în colaborare cu aceasta, Turism Timiș intenționează să contribuie la dezvoltarea turismului industrial în Timiș prin valorificarea patrimoniului mulinologic documentat acum și să creeze un traseu al morilor de cereale din Timiș – marcat și promovat apoi în legătură cu Traseul morilor de apă din Caraș Severin, în vederea dezvoltării unor produse turistice regionale.”, a spus și Delia Barbu, directorul Asociației de Promovare și Dezvoltare a Turismului Timiș.

moara balint (4)

Moara de la Balinț va fi introdusă în circuit turistic și va putea fi vizitată începând din 30 aprilie 2022, în fiecare sâmbătă, între orele 10.00-15.00. Turiștii vor putea face tururi ghidate de proprietari în interiorul morii, iar apoi să poposească pentru o gustare la restaurantul de lângă locație. Vizitatorii vor putea vedea cum funcționează instalațiile și vor putea achiziționa și făină măcinată aici, iar cei care iubesc drumețiile vor putea parcurge și un scurt traseu pe malurile Begăi, până la barajul ridicat pentru acest important obiectiv.

Grupurile de peste 8 persoane se pot programa și în alte zile ale săptămânii la numărul de telefon 0768.159.080.

„Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș” este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul de finanțare Tim Cultura 2021. Toate datele despre morile din Timiș vor fi disponibile și online.