FOTO. Viitorii fotbaliști ai Reșiței au făcut spectacol la „Cupa Primăverii”!

Agitație mare dis-de-dimineață la Școala Nr. 8 din Reșița! Zeci de elevi de toate vârstele au umplut până la refuz terenul de fotbal al unității de învățământ. Unii, curioși, doar să privească! Alții, mai activi, pregătiți cu multă energie să intre pe teren să facă spectacol.

Campionatul de fotbal „Cupa Primăverii” a fost organizat la inițiativa Asociației de Părinți în colaborare cu AS Mundo. Proiectul este, de fapt, unul mult mai amplu, iar prin intermediul lui se dorește promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor, dar nu numai. Targetul la vârstă a fost extrem de scăzut, acțiunea de astăzi vizând elevii din clasa zero și până în clasa a IV-a, însă pe teren au făcut spectacol și copiii de grădiniță.

Este și cazul lui Yanis Gabriel (MAIN FOTO), care deși este doar în grupa mare, de mai bine de un an lovește mingea cu pasiune. De altfel, a și ridicat publicul în picioare de câteva ori prin golurile pe care le-a marcat. Este decis să urmeze în continuare cursurile școlii AS Mundo, dar și să facă sport, pentru că fotbalul este pasiunea sa. Pe teren au intrat 3 echipe, dar toți micii fotbaliști au ieșit învingători. Este vorba despre: echipa Școlii 8, AS Mundo și AS Văliug.

„Am demarat un proiect la nivel de municipiu de promovare a sportului în mediul juvenil. Nu promovăm neapărat fotbalul, dar domnul Dobre, cu școala sa privată, a fost primul care a sărit în întâmpinarea noastră. Fotbalul, fiind fenomen național și mondial, am zis să începem cu acest sport. În viitorul apropiat încercăm să facem și o echipă de copii de fete și în acest fel,aducem pe terenurile de sport mai mulți copii. Important este să facă mișcare! Am considerat că fiecare copil trebuie răsplătit pentru efortul pe care l-a depus și atunci am decis ca trofeele să le facem egale, a declarat Sorin Orbulescu, președintele Asociației părinților la Școala Numărul 8, for care a organizat „Cupa Primăverii”, împreună cu AS Mundo. Parteneri în cadrul acțiunii au fost Asociația Județeană de Fotbal, dar și Direcția Județeană de Tineret și Sport. De asemenea, cu sprijinul firmelor Euroline și Lifecare a fost asigurată baza materială.

Semnal de alarmă în rândul părinților!

De altfel, școala privată de fotbal, AS Mundo, ai cărei asociați sunt foștii sportivi de performanță Dorinel Munteanu și Lucian Dobre, a fost înființată din același motiv. Dincolo de talentele care ar putea fi recrutate, cei doi își doresc să îi conștientizeze pe părinți că sportul este util.

„Am înființat această școală din dorința de a-i învăța pe tineri că sedentarismul este ceva rău, care duce la apariția bolilor, la scăderea calității vieții. Aș fi dorit ca prin acțiunea de azi să promovăm sportul, nu neapărat fotbalul, pentru că de multe ori inconștiența părinților ar trebui eliminată și tras, în acest sens, un semnal de alarmă. Am fost în multe școli și am văzut mulți copii. Nu se poate ca unul de numai 8 ani să cântărească 40 de kilograme. Gândiți-vă la speranța de viață și la calitatea vieții acelui copil!, a declarat Dobre pentru www.expressdebanat.ro.

În prezent, la AS Mundo „studiază” circa 50 de elevi, dar numărul celor care doresc să facă sport este în creștere. Școala se autofinanțează din taxele modice percepute fotbaliștilor în devenire, dar și din donațiile firmelor, astfel încât contribuția financiară a părinților să fie cât mai mică.