FOTO/VIDEO. Zeci de peşti morţi plutesc pe lacul din Dumbrăviţa

O adevărată bombă ecologică la Dumbrăviţa. Reprezentanţii AJVPS Timiş estimează că pe lacul din localitate există aproximativ 200 kg de peşti morţi. Angajații instituției i-au sesizat pe cei de la Apele Române pentru a lua probe de apă pentru a afla cauzele dezastrului.

Până nu vor veni probele testelor de apă, există doar supoziţii referitoare la moartea peştilor. Cei de la AJVPS consideră că ploile puternice au făcut ca pesticidele pentru erbicidarea culturilor din zonă să se reverse în lac.

„Noi credem că este vorba despre o poluare cauzată de ploile acestea foarte mari care au fost până acum şi a debitului mare de apă meteorică. Pesticidele care au fost date pentru erbicidare în culturile agricole care sunt în perimetrul lacului sunt de vină. Apa de ploaie se colectează în canalul care vine în barajul de la Dumbrăviţa. Prima dată am fost sesizaţi săptămâna trecută joi sau vineri”, a precizat Puiu Oprea, preşedinte AJVPS Timiş.

Oprea face apel către pescari şi către oamenii care trec în zonă să nu ia peştii pentru consum sau pentru vânzare deoarece conţin pesticide.

„Peştii care se zbăteau şi mai erau vii au fost luaţi de oameni pentru consum. Facem un apel pe această cale şi spunem că să mănânci aşa ceva este un risc, pentru că 100% conţin pesticide. Noi vom şti exact care este situaţia când vom primi rezultatele laboratorului de la Apele Române”, a continuat Puiu Oprea.

Zeci de pești morți pe lac la Dumbrăvița. Mirosul e insuportabil, iar unii oameni îi adună pentru consum.

Posted by Express de Banat on Monday, June 22, 2020

Pescarii din zonă cred însă că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen şi fac apel către cei abilitaţi să taie iarba care sufocă lacul.

„Pot să vă spun că e foarte multă iarbă, iar iarba este foarte mare consumator de oxigen, iar apa este mică. De o săptămână am tot văzut peşti care se ridică la suprafață din cauza lipsei de oxigen. Nu cred că au fost otrăviţi, lipsa de oxigen este de vină, iar peştii sunt foarte sensibili. Cred că cea mai bună soluţie este curăţatul bălţii de iarbă, oxigenată apa”, a precizat unul dintre pescari.

Contactaţi de redactorii Express de Banat, cei de la Garda de Mediu nu ştiau nimic despre situaţie, motivând că nu au fost sesizaţi.

„Nu am primit încă sesizare. Noi primim de la ISU, de la primării sau de la Poliţia Locală. De la Dumbrăviţa încă nu am primit. Noi mergem doar la sesizări şi momentan nu am primit. Avem echipă de permanţă şi imediat ce vom primi sesizare vom merge la faţa locului. Deocamdată nu ştim despre ce e vorba la Dumbrăviţa”, a precizat Liviu Neguţ, comisar şef Garda de Mediu.