O zonă desprinsă parcă din altă lume este considerată cămin de zeci de suflete care trăiesc de ani buni în blocurile-ruină ale fostei întreprinderi miniere din Moldova Nouă, abandonate de peste 15 ani, ai căror pereți cad rând pe rând. Unul dintre ziduri s-a prăbușit joi-seară.
Mai multe familii de romi trăiesc în blocurile-fantomă ale fostei întreprinderi miniere, o zonă cunoscută de locuitorii orașului sub denumirea „La barăci”. La doar câteva sute de metri de sediul Primăriei Moldova Nouă, circa 10 familii cu zeci de copii trăiesc în condiții de neimaginat: construcțiile în care se adăpostesc se prăbușesc treptat, iar oamenii sunt zilnic în pericol. Cu toate acestea, spun că nu au unde să se mute și cer ajutorul Primăriei.
Deși administrația locală nu deține clădirile în cauză, la auzul veștii că încă un zid s-a prăbușit ieri, primarul Ion Chisăliță a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, astfel încât să îi ajute pe cei în nevoie.
„Am constatat, împreună cu aparatul de specialitate, ce s-a întâmplat acolo. S-a dislocat un zid care face parte dintr-o încăpere care nu este locuită. Acolo sunt și astăzi niște ruine ale întreprinderii miniere și ale trustului de construcții-montaj minier. Ele s-au degradat în timp pentru că ei practic l-au demolat și au vândut zi de zi probabil bolțari și materiale. Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Am stabilit că cei vulnerabili se vor muta pe bază de tabel, semnătură, acord de mutare și de primire. Vom elimina situația asta de pericol.”, a promis Ion Chisăliță.
Primarul nu se oprește aici. Spune că oricum avea de gând să schimbe total aspectul zonei, cumpărând clădirile în cauză pentru a le reabilita și a le transforma în locuințe sociale.
„Un lichidator scoate la licitație și probabil într-un termen de vreo 30 de zile Primăria cumpără toate locațiile acelea care sunt vreo 40.000 de euro și se pretează foarte bine pentru a fi transformate, cu sume foarte mici, în locuințe sociale.”, ne-a declarat primarul Chisăliță.
În zonă trăiesc circa 80 de persoane, peste 50 dintre ele fiind minori. Oamenii nu sunt proprietari și nici măcar chiriași cu acte.