FOTO/VIDEO. Porumbeii Timișoarei, otrăviți și jumuliți! Care este efectul la trei luni de la interzicerea hrănirii lor?

two pigeons sitting together in a broken window.

Porumbeii au devenit ilegalii Timișoarei! După ce la finalul lunii mai Consiliul Local a hotărât că hrănirea lor se sancționează cu o amendă de 200 de lei, la mijlocul lunii august avem sute de cazuri de păsări malnutrite, jumulite și chinuite.

Numai porumbel să nu fii în Timișoara! Păsările care până mai ieri erau hrănite de cei mici cu firimituri de pâine sau grăunțe au ajuns să moară de foame. Anamaria Manolea, activistă pentru drepturile animalelor, ne-a povestit care au fost cazurile cu care s-a confruntat din cauza hotărârii de Consiliu Local. „La început au venit la noi zeci de pui care au reușit să fugă din cuiburi pentru că părinții nu au mai avut cu ce să îi hrănească. Lumea i-a adus pe cei care au evadat de foame sau au căzut din poduri. Apoi au început să vină adulții, sute care sufereau de malnutriție și majoritatea veneau din centrul orașului. De ce din centru? Acolo se plimba ostentativ poliția și lumea s-a speriat și nu i-a mai hrănit. În restul cartierelor a mai fost câte un erou care le dădea mâncare, cel puțin cât să supraviețuiască.”, a declarat Anamaria Manolea, reprezentant Asociația pentru Susținerea, Promovarea și Aplicarea Drepturilor Animalelor.

porumbei lada (2)

leader board 728 x 90 px

porumbel malnutrit 3 (2)

Porumbeii abia se mișcă, nu au glas să își strige foamea și așteaptă sfârșitul pe pavajul din oraș. „Am primit filmulețul din centru. Cea care a filmat l-a adus și a ajuns la noi în comă. Problema este că ajungeau să li se atrofieze gușile și să le putrezească. Nu am mai putut face mare lucru pentru ei, toate organele se distrug. Porumbeii sunt foarte rezistenți, de aia îi luau în ultimele clipe de viață. Degeaba interveneam cu vitaminizare și mâncare pentru că erau distruși pe interior.”, a precizat Anamaria Manolea.

porumbel coma

Anamaria Manolea a închiriat, împreună cu o colegă, un spațiu în Arad unde transportă porumbeii tratați, dar cazurile sunt tot mai multe. Pe lângă foame, porumbeii mai sunt și jumuliți sau atacați de cei care detestă păsările. Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, a devenit un iad pentru porumbei.

În urmă cu două săptămâni, o hotărâre de Consiliu Local similară a fost votată și la Reșița, cu amenzi care pornesc de la 500 de lei pentru hrănirea câinilor, a pisicilor sau a porumbeilor comunitari. „La noi ajungeau cu lăzile. Am încercat la Arad cu colega mea de asociație să îi perfuzăm. Am cheltuit 600 de lei și totuși nu a reușit să salveze decât unul din trei. Veterinarul a spus că prin perfuzii îi ținem artificial în viață, dar când erau deconectați mureau. Foametea înseamnă 100% moarte la porumbei. Povestea nu se termină aici. Cei care urau porumbeii au fost încurajați de municipalitate prin asta să facă ce vor cu ei. Am auzit și sintagma că porumbeii au devenit «ilegali», adică au tras concluzia că pot să facă ce vor. Mulți au otrăvit, alții au profitat că sunt flămânzi, i-au prins și i-au măcelărit. Le smulgeau penele, le tăiau cu foarfeca să îi chinuie și mai mult. La un moment dat, aproape toți porumbeii din centru erau jumuliți de vii. Poliția asta nu vedea, decât dacă îi hrăneai…”, a încheiat reprezentantul ASPADA.

porumbel malnutrit

porumbel malnutrit 2