FOTO. Universitățile din Timișoara își „deschid porțile” în regim online

explo 1000x200

E rândul instituțiilor de învățământ superior să își întâmpine cursanții în noul an universitar. Cele mai multe vor ca studenții să urmeze cursurile online, cel puțin în primul semestru.

Universitatea Politehnică și cea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” sunt primele care își deschid porțile, de mâine, 21 septembrie. Studenții de la Medicină vor face cursuri online până în noiembrie, însă deocamdată nu au primit informații cu privire la practica în spital sau laboratoare. Din acest motiv, mai mulți studenți au semnat o petiție în care cer revizuirea metodologiei de începere a practicii și a stagiilor. Căminele mediciniștilor vor fi închise până în penultima lună din an.

La Politehnică se știe concret: primele cinci săptămâni vor fi online, iar apoi studenții sunt așteptați în regim hibrid, pentru patru săptămâni, în grupe, pentru activitățile de laborator. Cât despre cazarea în cămine, studenții au fost anunțați că vor avea prioritate cei care s-au înscris deja în etapa de pre-cazare. Politehnica a pregătit o festivitate de deschidere online pentru studenți, mâine la ora 9.00.

Studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului vor începe cursurile în sistem hibrid, din 28 septembrie. În funcție de domeniul și anii de studii, studenții vor  merge câte 7 săptămâni în regim față în față – pentru laboratoare și seminarii – , iar celelalte 7 săptămâni vor desfășura cursuri online. Cu privire la locurile în cămine, studenții pot depune o cerere prin care vor fi cazați pe durata săptămânilor în care vor desfășura orele față în față și vor sta maximum doi în aceeași cameră.

UVT începe noul an universitar tot în 28 septembrie. Universitatea a abordat un sistem mixt pentru științele naturii și pământului (chimie, biologie, fizică) și pentru facultățile cu specific vocațional (arte și sport). Concret, studenții vor studia online, dar se vor prezenta fizic la facultate pentru laboratoare, cel puțin în primul semestru. Pentru domeniile de științe sociale și științe exacte, cursurile se desfășoară exclusiv online.

Pentru cursurile/laboratoarele care se vor desfășura cu prezența fizică a studenților, universitatea a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. Au fost delimitate și marcate căile de acces și ieșire, spațiile au fost dezinfectate, iar băncile și scaunele de laborator au fost așezate astfel încât să se păstreze distanța de un metru.

 

Căminele UVT vor putea fi ocupate într-un procent de 30% din capacitatea maximă de 3.000 de locuri, iar prioritate vor avea studenții care studiază în sistemul hibrid. Pentru cei care au solicitat cazare și nu sunt încadrați în regimul hibrid, locurile vor fi repartizate în funcție de priorități, întâietate având cazurile sociale.