Cascada Bigăr este o atracție turistică în vogă. La fel ca în fiecare an, turiști din toate zonele țării vin să îi vadă frumusețea naturală cu cea mai spectaculoasă cădere de apă. Paștele din acest an nu a făcut excepție.
Legenda cascadei spune că o familie de țărani din Valea Almăjului, care nu au putut avea urmași, a aflat, în vis, de la o vrăjitoare faptul că dacă femeia va bea apă de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Aceasta le-a mai spus și că, dacă vor mai avea o fată, să nu o lase să se îndrăgostească, deoarece își va găsi moartea. Femeia a născut însă o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl fetei a închis-o pe aceasta în grotă dorind să o scape de blestem, dar suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea care trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului. A vizitat fata și i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să îi cadă lacrimile. Tânărul s-a aruncat în apă, cei doi murind în același timp. Aceștia s-au regăsit pe tărâmul celălalt, unde și-au împlinit povestea de iubire. Legenda mai spune ca cei îndrăgostiți să bea apă din cascadă pentru a avea parte de iubire veșnică. Astfel a apărut și numele cascadei care azi este una dintre cele mai renumite.
Nici în prima zi de Paște aceasta nu a fost uitată de către vizitatori, așa cum relatează și Direcția Ocolului Silvic Bozovici: „La Cascada Bigăr am avut, ca și în anii anteriori, la fel de mulți vizitatori, când a fost vremea frumoasă, căci aici depinde de vreme. În general când este vremea frumoasă și sunt sărbători aici vin mulți turiști. Și chiar dacă vremea este mai urâtă vin, dar mai puțini.”
Turiști din Iași, Maramureș, Constanța, Timișoara, Arad au venit să viziteze zona: „La Cascada Bigăr am avut un flux de turiști astăzi și în general au fost plăcut impresionați de zonă, de cascadă, de traseul pe care îl avem, în primul rând, de cele două cascade la 50 de metri și Izvorul Bigăr la 200 de metri de acestea și au promis că vor mai veni”, au declarat cei de la Ocolul Silvic.
Izvorul Bigăr este o arie protejată de interes național ce corespunde rezervației naturale de tip mixt și este protejată prin lege. Izvorul este unul puternic, alimentat de un curs de apă subteran, care străbate peștera cu același nume.
La Cascada Bigăr se poate ajunge foarte ușor, aceasta fiind situată la marginea DN57B, în apropiere de orașele Anina și Bozovici, iar din București, cei dornici pot să urmeze traseul București – Craiova – Băile Herculane – Bozovici.
„Am venit la rudele noastre, aici, la Anina, și nu e pentru prima oară când venim să o vizităm. Suntem din Iași și venim cu plăcere în fiecare an să o vedem”, a declarat unul dintre vizitatori. „E pentru prima dată când venim să o vedem. Am tot văzut că o prezentau la televizor, dar nu am reușit până acum să venim să o vedem. Este mai frumoasă decât pe sticlă”, a declarat un turist venit din inima Maramureșului.
Prețul biletului de intrare este de 5 lei, iar studenții și elevii beneficiază de o reducere la jumătate de preț.
Autor: Iulia Vlad