Timișoara a primit trofeul „Mărul de aur” pentru turism, cu ocazia deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.
În contextul Capitalei Europene a Culturii 2023, Timișoara a primit trofeul „Mărul de aur” pentru turism, în acest sfârșit de săptămână, din partea Federației Internaționale a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism. Distincția i-a fost acordată primarului Dominic Fritz.
„În vitrina cu trofee a Timișoarei e încă o recunoaștere internațională: Mărul de aur („Pomme d’Or” sau „Golden Apple”) pentru turism. Mă simt onorat să primesc acest premiu internațional în numele orașului, din partea Federației Internaționale a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism. Trăim într-o lume în care este din ce în ce mai dificil să construim punți de legătură între oameni, de aceea cred că valoarea călătoriilor, a turismului și a ospitalității nu a fost nicicând mai importantă. E o distincție care ne bucură și, în același timp, ne impulsionează să promovăm mai departe povestea Timișoarei, o poveste bazată pe valorile sale incontestabile: diversitatea, inovația, curajul”, a afirmat primarul Timișoarei.
Considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie, „Mărul de Aur”, „Pomme d’Or” sau „Golden Apple” este acordat unei organizaţii, unui oraş sau unei personalităţi, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului, a explicat Federația Internațională a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism.
Primele trofee de acest gen au fost acordate în anul 1971. Atunci au fost recompensate Sicilia, parcul de distracţii Efteling, cu reprezentări ale unor poveşti cu zâne, din Ţările de Jos şi Bokrijk, un complex de parcuri şi muzee, aflat lângă oraşul belgian Genk.
Cele mai recente trofee „Mărul de Aur” au fost acordate de FIJET în toamna anului trecut, orașului Novi Sad (Serbia) și orașului Izmir (Turcia). Din 1971 și până în prezent, FIJET a conferit 69 de astfel de trofee, de mărimi și forme diferite.