Cea de-a doua ediție a Festivalului Pompierilor s-a consumat la acest sfârșit de săptămână la Brebu Nou. Străinii, legați de localitatea cărășeană prin bunicii sau străbunicii care au trăit aici, s-au prins în paradă și au readus la viață obiceiurile din strămoși.
Etnicii germani s-au adunat cu mic cu mare la Brebu Nou, în straie de sărbătoare, la inițiativa pompierilor voluntari din localitate. Alaiul de costume populare tradiționale nemțești, înflorate și colorate viu, a pornit în cântec de fanfară de pe peninsula care se întinde pe lacul Trei Ape.
De acolo, parada, acompaniată și de pompierii dichisiți în uniformele de paradă, dar și de o căruță înflorată plină de copii, a pornit spre sat.
Petrecerea a făcut popas în mijlocul satului, acolo unde etnicii germani au cântat și dansat, fiind cinstiți de localnici cu bere și suc.
Popasul final a fost făcut în fața Căminului Cultural din localitate, acolo unde nemții s-au prins iar în hora plină de veselie și au făcut zeci de fotografii de grup. Petrecerea a continuat la sediul pompierilor voluntari.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646355590204″]
Festivalul Pompierilor a luat naștere din dorința de a readuce la viață o tradiție veche a zonei. Etnicii germani, legați de pământul cărășean doar prin bunicii și străbunicii lor, au venit din toate colțurile Germaniei pentru a purta cu mândrie portul tradițional pe meleagurile pe care străbunii lor le-au iubit.
„Eu sunt din Stuttgart și anul acesta am venit doar ca spectator. Este foarte frumos că se încearcă reînvierea unor tradiții așa frumoase. Mă bucur că sunt aici. Eu cunosc zona doar din fotografiile bunicilor mei, care au trăit în Gărâna”, a explicat una dintre turistele venite din Germania.
Foto: Adrian Dobre