Spectaculoasa toamnă așteaptă să fie descoperită în mai multe locuri de poveste din județul Timiș și împrejurimi. Fie că alegeți o călătorie în Ținutul Pădurenilor, la Buzad, în Margina sau mai aproape de Timișoara, în Parcul Dendrologic Bazoș, fie o scurtă plimbare pe malul Begăi, merită să petreceți măcar câteva ore în mijlocul naturii, cu infinite beneficii pentru minte, corp și suflet.
„Toamna este o explozie de culoare, de nuanțe pastelate, de la cireșul foarte roșu până la mesteacănul foarte gălbui, galben auriu”, ne ademenește Iosif Martinescu, de la Asociația Verde în Banat, unul dintre timișenii din Pietroasa care promovează zona în scop turistic. El ne îndeamnă să alegem unul din zecile de trasee turistice care includ bisericile de lemn, plimbările prin natură, cu popas la oameni de-ai locului, gazde primitoare.
„Având în vedere că avem accesul la autostradă sunt zeci de trasee turistice, începând cu Margina, cu bisericile de lemn, cu satele din jur, Zorani… Tanti Emilia de la Coșteiu de Sus, acolo unde este un traseu foarte frumos prin pădure, prepară și mâncăruri nemaipomenite. De altfel, Margina a devenit destinație europeană de turism prin proiectul «Mic dejun la Margina», mii de oamenii s-au plimbat cu căruțele prin zonă. Pe cele două văi ale Begăi se poate vedea Cascada Șopot, se pot vedea Pietrele Cohului. Pe cei cu pregătire fizică și cu dragoste de natură îi îndemn să viziteze Peștera Albastră, la Pietroasa, pe partea cealaltă se poate vedea Valea de la Luncani, e atât de spectaculos, se poate ajunge încă pe vârful Rusca și pe vârful Padeș, încă mai sunt merișoase și ceva afine.”, povestește Iosif Martinescu.
Priveliști spectaculoase oferă în această perioadă a anului și Ținutul Pădurenilor. Despre satele din zonă, Iosif Martinescu spune că s-ar bucura să devină unele de vacanță:
„Sunt 40 de sate în Ținutul Pădurenilor, în mai multe comune. Bătrâna a avut 4 sate, din păcate, ultimii doi-trei locuitori din Piatra au murit, iar satul e desființat. Lumea satului este extrem de frumoasă: e firea țăranului român autentic. Și asta ar putea descoperi cei care vor să ia un sac în spate să vadă muntele. Oamenii de acolo trăiesc din cele dă pământul, cresc câteva animale, căprițe, oi, mai culeg și din ce le dă pădurea, sunt extrem de atașați de natură, de Dumnezeu și se ajută unii pe alții. Am mers de la Vețel pe un traseu de vis urcând serpentinele muntelui, ajungi la Muncel și pe coama dealului este un spațiu de visare, de mega încântare. Pe coama dealului se poate vedea toată frumusețea Ținutul Pădurenilor, inclusiv Retezatul.”
În apropierea Timișoarei sunt mai multe păduri care merită vizitate și bătute cu bicicleta.
„Sunt zeci de trasee, Pădurea Topolovățului, Bazoș. M-aș bucura tare, trekking-ul, ieșitul în natură, plimbările la munte să devină un obicei și poate pandemia ne va obliga să învățăm și alt tip de turism.”, a mai spus Iosif Martinescu.
Curat și primitor este și Muzeul Satului din Timișoara. Cei de aici ne îmbie să vedem toamna „acea vie care nu mai învie”, „acel galben al nucilor cărunți – de văzut la noi, înainte de prima brumă, obligatoriu!”.
O atracție este acum și hambarul (în imagini, văzut și de pe lac), prezentat de cei de la muzeu ca fiind „unul dintre personajele discrete, însă omniprezente în cosmogonia bănățeană”: „hambarul pentru depozitat știuleții de porumb – cotarca, precum o corabie ancorată adânc în țărână. (…) Asta e cotarca noastră de la gospodăria maghiară de la Babșa, pe care o știți de mult deja. Iat-o și în ipostaza de Al cincilea anotimp.”
Iar pentru cei care nu vor să părăsească orașul în weekend, o plimbare pe malurile Begăi este numai bună, mai ales în zilele însorite. Idei mai multe pentru petrecerea timpului liber în oraș puteți găsi și pe pagina centrului de informare și promovare turistică pentru județul Timiș și Timișoara.
Foto: PNF photography, Muzeul Satului Bănățean, Turism Timiș