Novi Sad, orașul sârbesc aflat la o distanță de 150 kilometri de Timișoara, tocmai a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Festivitatea de închidere a avut loc vineri, de Revelionul sârbesc, fiind organizate nu mai puțin de 40 de evenimente în tot orașul. Titlul a adus doar beneficii orașului Novi Sad, iar Timișoara are de învățat din această experiență.
Novi Sad a deținut anul trecut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Orașul sârbesc se află la o distanță de doar 150 de kilometri de Timișoara și are un farmec aparte datorită cetății medievale, fiind străbătut și de Dunăre.
Novi Sad a deschis oficial anul Capitalei Europene a Culturii anul trecut, chiar de Revelionul sârbesc, și a închis seria evenimentelor în cursul zilei de vineri, tot cu ocazia trecerii în noul an. În total, nu mai puțin de 40 de evenimente au fost organizate în tot orașul pentru a marca închiderea anului de Capitală Europeană a Culturii, punctul culminant fiind un foc de artificii la miezul nopții.
Potrivit reprezentanților din Serbia care s-au ocupat de implementarea programului, acest titlu a adus doar beneficii orașului Novi Sad. În total, a fost investită o sumă de aproximativ 30 de milioane de euro pentru organizarea evenimentelor culturale pe parcursul anului, plus încă șase milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii.
Spre deosebire de Timișoara, Novi Sad are o sală cu 6.000 de locuri în care s-au putut organiza evenimente în interior, plus un stadion deschis pentru acțiunile cu public numeros. Pe de altă parte, deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a oferit posibilitatea salvării unor clădiri abandonate din Novi Sad. În total, opt foste fabrici, printre care una de mătase și alta de paste, au fost reabilitate și transformate în centre culturale.
Deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a adus orașului Novi Sad și numeroase colaborări internaționale. Însă cel mai important lucru a fost faptul că oameni din toată lumea care au venit la Novi Sad au ajuns să aibă o imagine mai bună despre Serbia și orașul aflat la malul Dunării.
„Ca și sfaturi pentru Timișoara: fiți puternici și stați uniți, fiți o echipă, planificați totul bine în avans, nu vă panicați prea mult, încercați mereu să aveți un plan de rezervă și să vă încurajați echipa pentru a trece împreună peste asta, pentru că este un proiect provocator. Spre deosebire de noi, voi ați avut mai mult timp să pregătiți programul. Sunt foarte obosită pentru că nu este un proiect obișnuit, este o muncă de 24/7, nu doar în acest an, ci și anii în care am pregătit programul au fost foarte extenuanți, pentru că a trebuit să punem toate procedurile cap la cap și să pregătim întregul program. Sunt obosită, dar este o oboseală benefică pentru că sunt foarte mândră de tot ceea ce am realizat. Vom continua să promovăm Timișoara și în viitor”, a afirmat Sara Vuletic, director programe culturale în cadrul Asociației Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022.
De asemenea, Djula Ribar, șef relații internaționale în cadrul asociației, a precizat că în anul în care Novi Sad a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii s-a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori cu aproximativ 40%. Este vorba de turiști veniți din toate colțurile lumii pentru a vizita orașul sârbesc.
La evenimentele organizate vineri în Novi Sad cu ocazia închiderii anului Capitalei Europene a Culturii au fost prezenți și Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, și Jose Miguel Vinals, membru al boardului asociației timișorene.