FOTO. Timișoara Art Nouveau | Turul ghidat care îi face pe turiști să se întoarcă în timp, în anii 1900

tur ghidat 4

Turiștii care ajung în Timișoara, dar și localnicii pot avea parte de o experiență inedită, prin intermediul unui tur al clădirilor Art Nouveau din orașul Capitală Europeană a Culturii în 2023. Și mai interesant este faptul că ghidul este un personaj care, prin apariție și poveste, recreează atmosfera anilor 1900. 

Turul ghidat, care va fi disponibil pentru timișoreni și turiști în aproximativ o lună, începe din Piața Unirii, din fața Casei Bruck, continuă pe străzile care duc spre Libertății, parcurge Alba Iulia, iar punctul final este în fața Palatului Lloyd din Piața Victoriei.

tur ghidat 8

„Pornim din fața Palatului Bruck pentru că aici, la parter se află vechea farmacie Crucea de Aur, care funcționează neîntrerupt dinainte de anul 1900. Ne-am imaginat un personaj din anii 1920, un personaj tipic timișorean, care are origini în mai multe etnii: tata e român, mama e nemțoaică, a avut o bonă sârboaică, are o iubită unguroaică, are prieteni evrei, care este conectat cu lumea intelectuală și artistică din oraș, este prieten cu pictorul Oskar Szuhanek, este prieten cu Camil Petrescu – locuia la Timișoara în acea perioadă și ținea un cenaclu literar – și practic vom urmări o oră din după-amiaza acestui personaj, la Timișoara, care iese în oraș să se întâlnească cu prietenul lui, la o băutură, și înainte de asta merge să cumpere și ceva de la farmacie. Și îl vom urmări în drumul său, de la farmacie până la cafeneaua Lloyd. Îl cheamă Johann Nepomuk Demeter Iorgu Nicolin și locuiește în Piața Plevnei, în Casa cu păuni. Tatăl său este Romulus Nicolin, frizerul, are un atelier de frizerie în Cetate – personaj real.”, a povestit ghidul turistic Ludovic Satmari, de la Breasla Ghizilor.

tur ghidat 2

tur ghidat 7

Conceptul Timișoara Art Nouveau aparține Asociației pentru Promovarea Turismului Timișoara. Orașul face parte din Art Nouveau European Route și are în patrimoniu peste 200 de clădiri construite în stil sau cu elemente Art Nouveau.

„Ideea este să scoatem în evidență zestrea bogată care e importantă pentru designul Timișoarei pentru că sunt clădirile reprezentative, toată zona centrală, sunt și clădirile foarte «instagramabile» și asta interesează lumea astăzi. Am făcut asta printr-un program turistic, un fel de joc lejer. Vom dori, în timp foarte scurt, să definitivăm un traseu cu câteva clădiri emblematice pentru Art Nouveau-ul timișorean, în care cei cărora vor să intre în acest joc le vom elibera un fel de permis în care pot să adune ștampile de la fiecare din clădirile menționate. Când au toate ștampilele se pot întoarce la Info Centru, de unde va pleca și permisul, ca să primească un tricou care este legat de Art Nouveau-ul timișorean. Poate un tricou cu o clădire reprezentativă, o șapcă, o cană, va fi ceva pentru ca cei care fac traseul întreg să poată lua cu ei ceva care să le amintească de Art Nouveau-ul timișorean.”, a explicat Simion Giurcă, directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei.

Giurcă: „Acest oraș mai mic a avut curajul să urmărească ce se întâmplă a Paris, în Berlin, în Statele Unite. Art Nouveau a fost un moment de emancipare”

Anul acesta, Timișoara a fost prezentă pentru prima dată la Târgul Modernista din Barcelona, o capitală a Art Nouveau. Și de aici a pornit totul.

„Având în vedere că avem un astfel de patrimoniu, ar fi fost mare păcat să nu îl scoatem în evidență. După prezența noastră la Barcelona, care s-a bucurat de succes, vrem să continuăm tradiția, să mergem în continuare, și să scoatem în evidență una din caracteristicile Timișoarei. Noi nu putem spune că suntem orașul Art Nouveau, dar o să spunem că suntem un oraș în care există, în cadrul zestrei majore de clădiri istorice și monumente, niște clădiri reprezentative de Art Nouveau care au specificul locului. (…) Eu mi-aș dori ca în viitor să scoatem în evidență mai mult. Și arhitecții noștri principali, stilurile diferite, o să continuăm după Art Nouveau și cu un alt stil care a revenit în mare vogă în Europa, este vorba de Bauhaus, un stil care se regăsește și în Timișoara, avem arhitecți reprezentanți, unul dintre el a fost László Székely și vrem să scoatem și aceste personalități în față.”, a mai spus Simion Giurcă.

Turiștii străini, impresionați de arhitectura Timișoarei

La Centrul de informare turistică al Timișoarei ajung în special turiști străini, spun reprezentanții acestuia, mai mulți acum, în anul Capitalei.

„E o diferență între optica turiștilor români și a celor străini pentru că românii fac și comparații. Ei spun că au fost la Oradea, la Iași, Brașov și acolo au văzut mai multe clădiri renovate, iar aici sunt atât de multe clădiri frumoase și totuși nu sunt renovate. Se întâmplă astfel de comparații, însă turiștii străini rareori se referă la faptul că anumite clădiri sunt mai puțin bine păstrate sau renovate. Pur și simplu sunt impresionați de arhitectură. De când s-a mai încălzit avem o creștere a numărului de turiști. Sunt din Germania, Austria, chiar din Elveția sau din Țările de Jos avem grupuri tot mai numeroase.”, a declarat Bogdan Șoflău, reprezentantul Info Centrului turistic al Timișoarei.

Lansarea acestui program pentru turiști a avut loc în contextul în care în 10 iunie, din anul 2013, se sărbătorește Ziua Mondială Art Nouveau. Ziua a fost aleasă pentru a marca data morții a doi arhitecți celebri ai mișcării, Antoni Gaudí și Ödön Lechner. Tema Zilei Mondiale Art Nouveau 2023 este „Materiale”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/