FOTO. Timișoara are un prim defibrilator în centru

defibrilator centru (1)

În centrul Timișoarei, pe clădirea Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, a fost montat, vineri, un defibrilator. Poate fi folosit de oricine și anunță un stop cardiac la 5 kilometri distanță.

Astfel de aparate sunt utile în primele secunde de la apariția stopului cardiac. Au un set de instrucțiuni pe care le pot urma cei ce vor să intervină.

„Acest model de defibrilator, pus pe clădirea Politehnicii, în momentul în care este stopul cardio respirator confirmat, pe o rază de 5 kilometri, se desface, începe să sune o sirenă și se aprinde un girofar și orice om poate să îl ia, merge la locul indicat, îl deschide și are instrucțiuni de folosire în limba română”, a spus Cristian Ghiță, din partea MENSAVE.

Inntervenția în cazul unui stop cardiac trebuie făcută cât mai rapid.

„Sunt extrem de importante pentru că marea majoritatea de stopuri cardio respiratorii se întâmplă prin fibrilație ventriculară, iar singura metodă de a converti această aritmie nefericită este șocul electric. Cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât șansele de convertire a fibrilației la un ritm normal sunt mai mari, iar cu cât revenirea circulației spontane este mai rapidă, cu atât pierderile la nivel cerebral sunt mai mici”, a explicat medicul Mihai Grecu, șeful UPT-SMURD Timiș.

defibrilator centru (3)

Alături de medici și de compania MENSAVE se află și suporterii Politehnica Timișoara, care demonnstrează încă odată că pasiunea pentru fotbal este o pasiune pentru comunitate.

„Dezvoltăm proiectul, încercăm să acoperim și alte zone din oraș. Acesta este un proiect pilot, un exemplu de bună practică și vrem să îl replicăm în alte zone din oraș. Încercăm să strângem donații și sponsorizări”, a declarat Sebastian Novovic, președintele „Druckeria”.

Statistici sumbre

70.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru că ambulanța ajunge foarte rar la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumărate vieți. La nivel mondial, stopul cardio-respirator omoară mai multe persoane decât accidentele de mașină, cancerul, diabetul sau orice altă maladie gravă. 90% dintre cei afectați intră în fibrilație ventriculară, ceea ce înseamnă că pot fi salvați dacă se intervine imediat. Din păcate, acest lucru se întâmplă foarte rar, pentru că nu e omenește posibil ca ambulanța să ajungă în timp util la bolnav. În caz de stop cardiac fiecare secundă contează.

defibrilator centru (1)

 

defibrilator centru (2)

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/