Timișenii s-au obișnuit să își petreacă zilele de weekend de vară pe malul râurilor din județ, unde fac plajă și baie. Însă, oficial, în Timiș nu există niciun loc de scăldat autorizat.
Potrivit autorităților, în Timiș scăldatul nu este permis în niciun loc. Așa că cei care se aruncă în râuri o fac pe propria răspundere. O alegere luată de mulți la fiecare sfârșit de săptămână.
„În vederea realizării catagrafiei zonelor naturale de îmbăiere pentru anul 2022, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș a solicitat Administrației Bazinale de Apă Banat și unităților administrativ teritoriale din județul Timiș, identificarea/actualizarea zonelor de îmbăiere natural amenajate (autorizate și neautorizate) și a celor neamenajate. Ca urmare a răspunsurilor primite până la acestă dată, vă transmitem că nu au fost identificate zone de îmbăiere pe raza județului Timiș”, a transmis DSP Timiș.
Și reprezentanții Apelor Române Banat ne-au transmis același lucru.
„Conform Directivei 2006/7/EC privind gestionarea calității apei pentru îmbăiere, transpusă în legislația națională prin 3 Hotarari de Guvern și 1 Ordin de Ministru ( HG Nr 546/2008, HG Nr 389/2011, HG Nr 88/2004 și OM Nr 183/2011) , in spațiul hidrografic Banat nu sunt identificate zone de îmbăiere natural amenajate. Cetățenii care se îmbăiază în râuri o fac pe proprie răspundere”, spun cei de la ABA Banat.
Timișenii nu par însă afectați de reguli. Pe cei care merg să se sclade pe malul râului îi deranjează mai mult mizeria lăstă de unii. Pe malul râului Timiș, la Giroc, cosurile de gunoi sunt pline și lângă ele se adună mormane de deșeuri, sticle, PET-uri sau ambalaje sunt peste tot.
Fotografii cu zona au fost postate pe o rețea de socializare. Iar oamenii vin cu recomandări pentru autortități.
„Greșeală de strategie, aș pune în weekenduri om la dig care să taxeze intrarea pe luncă. Pe lângă taxă, vizitatorul să primească și un sac pentru gunoi pe care trebuie să îl prezinte plin la ieșirea din luncă. Simple as that…”, a scris un timișean pe rețeaua de socializare.
„Ar trebui puse containere de capacitate mare la intrarea/ieșirea zonei de agrement, iar cei ce se ocupă de golire să facă acest lucru cel puțin vineri și duminica. Iar civilizația se învață cu chitanțierul. Trece polițistul în patrulare cu camera pornită, apoi se analizează imaginile, se văd fețe, numere de înmatriculare… se emite amenda și factura. Situație rezolvată”, crede altul.
În cele mai multe cazuri, malurile nu sunt amenjate nici măcar pentru grătar sau picnic, să nu mai vorbim despre scăldatul care nu este permis.
Sursa foto: facebook.com