Criza prețurilor, lipsa materialelor de construcții, costurile mari ale energiei fac ca termenul pentru finalizarea viitoarei maternități a Spitalului Județean Timișoara să fie prelungit.
Constructorul a ridicat mare parte din clădire și a lucrat și pe timp de iarnă, dar crizele suprapuse îl împiedică să finalizeze maternitatea în vara acestui an. Noul termen este luna septembrie.
„Conform OUG 64 am prelungit contractul de execuție până la 1 septembrie. Suntem deja cu etajul 5 gata, ultimul etaj, instalațiile de orice fel, pentru că sunt multe feluri, au ajuns până la etajul 2. Achizițiile de echipamente sunt deja efectuate. Mă refer la echipamentele mari și complexe, cum ar fi mamograful, aparatul de radiologie și anumite lămpi speciale. Avem unele sincompe în achiziția mobilierului medical și non-medical. Deși am făcut două studii, am avut doar doi ofertanți pe bucăți din ce voiam să achiziționăm”, a explicat Marian Vasile, administratorul județului Timiș.
Autoritățile speră ca situația să se scchimbe la licitație și să se înscrie firme cu capacitatea de a livra mobilierul medical și non-medical. De asemenea, după finalizarea șantierului, conducerea Spitalului Județean va trebui să prelungească sistemul de electricitate și de oxigen.
Iar maternitate nu va putea funcționa fără avizare. Un alt proces care necesită timp. Așa că, primii bebeluși se vor naște aici, cel mai probabil, în 2024.
„Probabil undeva în primăvara anului viitor. După ce terminăm clădirea la 1 septembrie, urmează etapele de echipare-mobilare, punere în funcțiune, după aceea toate avizele, foarte multe avize, astfel ca la final să obținem autorizația de funcționare”, a mai spus administratorul județului.
Proiectul construirii noii maternități se realizează cu fonduri transfrontaliere. Vorbim despre 13 milioane de euro, bani ce cu siguranță vor fi absorbiți, spun autoritățile, chiar și cu noul termen.
Unitatea sanitară va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi. Va exista o secție ATI, blocuri operatorii, săli de naștere, camera de garda, compartiment pentru prematuri spații speciale pentru mămici și vizitatori.