Erou al luptei anticomuniste din Munții Banatului, notarul public Gheorghe Ionescu este și astăzi un simbol al celei mai mari comune din Caraș-Severin.
Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Primăria comunei Teregova și Biserica Ortodoxă din localitate au organizat sâmbătă un eveniment comemorativ cu mare încărcătură emoțională fiind marcată trecerea a 70 de ani de la executarea lui Gheorghe Ionescu. În ciuda trecerii timpului, implicarea notarului în organizarea rezistenței anticomuniste și actele de sale de mare curaj sunt păstrate vii în memoria teregovenilor. Acesta a fost și scopul acțiunilor organizate în weekend, care i-au avut gazde pe primarul Maria Damian, pe deputatul Marius Damian și pe notarul Public Petrică Schinteie, iar printre invitații de seamă chiar pe Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.
Evenimentul comemorativ a început cu slujba de parastas de la Biserica Ortodoxă din localitate, a continuate cu momente pregătite de elevii Liceului Tehnologic Sf. Dimitrie din Teregova și depunerea de coroane de flori la monumentul luptătorilor anticomuniști, pentru ca spre final să fie dezvelită placa memorială așezată pe casa în care a locuit notarul Ionescu.
Gheorghe Ionescu, fost șef al Partidului Național Liberal din plasa Teregova între 1931 și 1938, a fost încadrat de organele statului comunist în categoria funcționarilor „ostili guvernului”. La alegerile din 1946 a fost considerat nedemn pentru a vota, iar doi ani mai târziu a decis constituirea unei organizații politice secrete, care să pregătească Teregova de lupta insurecțională anticomunistă. A condus asaltul din 12/13 ianuarie 1949 asupra Postului de jandarmi din Teregova, iar în 13 ianuarie 1949 a fost angajat într-o acțiune armată, în gara din Teregova, pentru a-l scoate de sub escortă pe avocatul Romulus Costescu. Au urmat alte acțiuni ale notarului implicat în lupta anticomunistă, iar la 1 octombrie 1950 a fost descoperit de securitate într-un sălaș din comună. A fost judecat și condamnat pentru „uneltire contra ordinei sociale”. În 7 mai 1952 a fost executat.