FOTO. Târgul Micilor Producători, deschis la Timişoara. Evenimentul are ca scop susţinerea producătorilor locali şi spijinirea economiei din zonă

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Târgul Micilor Producători a avut deschiderea astăzi la Muzeul Satului Bănăţean din Timişora. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Timiş, sub egida OcroTim, program lansat de Călin Dobra pentru sprijinirea economiei judeţului. Târgul se va desfăşura astăzi şi mâine, între orele 10.00 şi 18.00. 

Aproximativ 35 de producări din Timiş, Arad şi Caraş-Severin au fost prezenţi astăzi să-şi expună produsele la Târgul Micilor Producători. Iniţial numărul celor care şi-au exprimat dorinţa de a participa a fost de peste 50, însă pe unii situaţia inundaţiilor din judeţ i-a speriat. Clienţii şi cei care au dorit să ia pulsul pieţei au venit încă de la ora deschiderii în număr mare şi au cumpărat produse sănătoase direct de la producători. Produsele expuse au fost dintre cele mai diverse, legume, miere, lactate, toate bio.

„Avem produse lactate. Deţinem în jur de 80 de vaci cu lapte. Producem telemea, caş dulce, sana, kefir, smântână de separator, caşcaval cu mai multe mirodenii, cum ar fi nucă, cimbru, chimion, ce se cere pe piaţă. Să ştiţi că în ultima perioadă tot mai multă lume caută să cumpere de la producător, ne caută, ne sună. Noi mai vindem şi la piaţa volantă. Lumea caută să cumpere proaspăt, să mănânce bine, natural. Acest eveniment este unul foarte bine gândit şi în sprijinul producătorilor pentru a-şi putea vinde produsele, pentru că din cauza asta muncesc. Este un bun început”, a precizat Violeta Hapenciuc de la Covaci, unul dintre producătorii prezenţi.

Un an nu foarte bun pentru apicultori

Produsele apicole au avut standurile lor. Miere de toate felurile a fost expusă, însă apicultorii s-au plâns că a fost un an greu, cu o producţie dezastruoasă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. „Avem o gamă foarte variată de produse: miere polifloră, mană de brad, cel mai bogat în săruri minerale, miere de salcâm, de floarea soarelului, de rapiţă şi de tei. Preţurile sunt de la 20 până la 40 de lei kilogramul. Diferă de la sortiment la sortiment. Anul acesta a fost o producţie dezastruoasă, la salcâm am recoltat foarte puţină miere, cea de rapiţă a fost de asemenea foarte puţină. Până acum a fost un an apicol catastrofal din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, a precizat Victor Cimil, un producător din Boteni, judeţul Arad.

„Cred că alimentele luate direct de la producători sunt cele mai de calitate

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

La eveniment a fost prezent Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeeţan Timiş, iniţiatorul acestui proiect, dar şi vicepreşedinţii Nicolae Oprea şi Valentin Tudorică. Cu toţii au subliniat importanţa promovării micilor producători şi au îndemnat oamenii să cumpere produse direct de la sursă.

„Este un demers în cadrul Programului OcroTim, lansat la nivelul judeţului Timiş pentru a susţine economia judeţului, ţinând cont de situaţia cauzată de pandemie. Această măsură este în sprijinul agriculturii, mai exact în sprijinul micilor producători. În urma discuţiilor avute cu agricultorii, toate semnalele erau de a găsi un spijin în aşa fel încât să poată să îşi comercializeze produsele la un preţ echitabil faţă de munca pe care o prestează zi de zi. Cred că alimentele luate direct de la producător sunt cele mai bune, de calitate, bio. Micii producători au atestate recunoscute. Trebuia să ne aşteptăm la un număr de peste 50 de producători din întreaga regiune. Din păcate vremea şi inundaţiile din judeţ i-au speriat puţin, dar avem undeva la 30-35 de producători pe zi. Prezenţa numeroasă a clienţilor ne dă certitudinea că iniţiativa a fost binevenită”, a spus Călin Dobra, preşedntele CJT.

„Este o activitate de promovare, de comunicare între consumatori şi producători, este un lucru la care conducerea Consiliului Judeţean s-a gândit şi vine în sprijinul acestor mici producători. Autorităţile locale au posibilitatea să-i ajute pe producători şi da, produsul românesc trebuie să fie promovat şi cum altfel decât prin târguri, prin oboare, prin pieţe. Într-adevăr, merge şi în online şi prin alte forme, dar parcă altfel eşti când te întâlneşti cu produsul, când poţi să-l pipăi, să-l guşti, să-l miroşi şi îţi dai seama ce cumperi”, a adăugat Nicolae Oprea, vicepreşedintele CJT.

Reprezentanţii CJT consideră că acest eveniment trebuie să aibă o peridiocitate şi au gândit ca Piaţa Micilor Producători să se desfăşoare la două săptămâni, în funcţie de feedbackul pe care îl vor avea la final. Organizarea de două ori pe lună a acestei activităţi ar fi un câştig pentru consumatorii de produse agricole şi animaliere din Timişoara, cât şi pentru producătorii din judeţul Timiş şi nu numai.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/