FOTO. Târgul de la Bocșa a învins timpul. Produsele bănățene își păstrează gustul de un secol!

Deși atmosfera de altădată s-a pierdut în vremuri de mult afundate în istorie, iar străzile nu mai sunt animate de artiști boemi sau de localnici dornici să își etaleze ținuta de dans în înalta societate, la Bocșa se încearcă reînvierea tradițiilor prin care orașul a fost renumit în trecut.

Un exemplu în acest sens este tradiţia târgurilor. Localitatea este renumită în rândul bănățenilor, dar nu numai pentru evenimentele de anvergură pe care le organiza la începutul secolului al XX-lea. Târgurile de pe atunci erau un bun prilej pentru meșteri și gospodari să își etaleze producția. Cea mai elocventă relatare este transpusă de renumitul poet dialectal al Vasiovei, Tata Oancea, care amintea încă din 1928, în revista „Vasiova”, despre târgul de la Bocşa.

Astăzi, cu oameni mult întristați de vreme, dar la fel de gospodari, acțiunea a ajuns la ediția cu numărul doi. Asta, după ce în primăvara acestui an administrația locală a organizat pentru prima dată Târgul de la Neu Werk. „Pentru a păstra în memoria celor în vârstă acest târg, organizatorii au păstrat aceeaşi locaţie, respectiv platoul amenajat lângă fosta fabrică de pâine, actualmente S.C. Electro Echipament Industrial, în spatele staţiei de carburanţi Petrom din cartierul Neu Werk”, a explicat Dan Liuț, directorul Casei Orășenești de Cultură. „Ne bucură că Primăria din Bocșa a reușit să reînnoade o tradiție veche a Târgului Neu Werk și iată-ne în acest an la a doua ediție. Am avut una de primăvară, iar acum este cea de toamnă. Pentru mine, ca instituție a Camerei Agricole, asta înseamnă continuitate. Mai mult decât atât, domnul primar a fost în târg și a promis ca pentru ediția viitoare să ne ofere un spațiu mult mai generos ca acum și, în plus, că târgul nu va mai dura o singură zi, ci două”, a spus și Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole Caraș-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660201669696″]

Produse de calitate încă din străbuni
Chiar dacă tradiția târgului nu s-a păstrat, secretele rețetelor seculare sunt bine ascunse chiar și acum de celebrii producători din Banat. Aproape 20 și-au expus produsele și i-au ademenit pe vizitatori cu gusturi seculare. S-au remarcat cașul afumat de vacă, un produs specific comunei Fârliug, dar și preparatele din carne de porc aduse la târg de cei mai harnici locuitori ai cătunelor din Cornereva. Și pentru că pe stema județului se regăsește albina, evident, nelipsiți au fost producătorii de miere, renumiți pentru Banat fiind cei din zona Băile Herculane. Practic, fiecare zonă a județului s-a regăsit la Neu Werk prin produsele expuse pe tarabe. Desigur, nelipsiți au fost meșterii populari, crescătorii de ovine, cabaline și chiar câini ciobănești.

Invitat special a fost uica Mihai, și acesta simțindu-se obligat să păstreze gustul vechi al târgului prin mâncarea pe care a preparat-o pentru toată lumea. „Pregătesc o mâncare veche, tradițională. Are aproape 200 de ani vechime. Este vorba despre carne cu sos de chim, adică de chimion. Rețeta este foarte simplă. Carne cu grăsime, fiartă în aburi, prăjită ușurel, chimion, dafin, cimbru și atâta tot. Am uitat să aduc coleașă lângă ea. Am la Bocșa o sumedenie de prieteni, care au trecut pe la standul meu. M-au întrebat când e gata tigaia și eu le-am spus: domnilor, nu servim la nimeni! O filmăm, o fotografiem și o dăm la câini și colegii mei au început să facă ham-ham. Deci, ne vom îndestula astăzi”, a povestit uica Mihai.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157659849084029″]

Sute de locuitori ai Bocșei au trecut astăzi pragul târgului, iar la finalul acțiunii toți producătorii au primit câte o diplomă de participare, în speranța că se vor reîntoarce și la anul.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură, Serviciul Comunitar de Cadastru și Agricultură și Serviciul Public de Gospodărie Comunală, cu sprijinul Camerei Agricole a judeţului Caraş-Severin, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, dar şi al S.C. Electro Echipament Industrial S.R.L. Bocşa. Cu toții şi-au propus readucerea târgului la importanţa lui de odinioară, astfel încât el să reintre în circuitul anual al târgurilor şi oboarelor din Banat şi România.

Comments

  1. Mari says:

    Acest program iti aduce bani! Noutate absoluta pentru toti cei care vor sa castige bani in timpul liber! Vino si convinge-te! Totul este absolut serios si de incredere! Vei vedea imediat ca ai facut alegerea cea mai buna! Lucrezi part-time, acasa, si castigi bani! Te astept sa ceri acum detalii mai multe la adresa de email:marianapoe91@yahoo.ro 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/