FOTO Sute de timișoreni, printre care și romi, ajutați să scape de sărăcie

imgl6839
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Peste 500 de timișoreni, printre care și persoane de etnie romă, care locuiesc în zona Freidorf vor fi ajutați să scape de sărăcie. În cadrul unui proiect european, a fost înființat un Serviciu de Asistență Comunitară prin care aceste persoane nevoiașe vor primi ajutor pentru a începe o viață nouă.

La Timișoara a fost inaugurat, în această săptămână, Serviciul de Asistență Comunitară PRO Freidorf, situat pe B-dul 16 Decembrie 1989, nr. 13. Acesta a fost înființat în cadrul unui proiect european derulat de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara și Asociația „Luptă Zâmbește Trăiește” Timiș, cu scopul de a ajuta sute de persoane să scape de sărăcie.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, marginalizare socială și prevenirea fenomenului de excluziune socială, a discriminării și a segregării pentru locuitorii din teritoriul delimitat de Strategia de Dezvoltare Locală Freidorf (romă și non-romă) prin furnizarea de servicii integrate pentru un număr minim de 511 persoane din care minim 100 romi. Proiectul este implementat prin mecanismul de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) cu sprijinul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Freidorf”, a explicat Emese Esztero, șeful Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara.

Concret, 161 de persoane, dintre care 45 de romi, vor beneficia de servicii sociale, iar alți 350 de adulți și copii, din care 55 de romi, vor fi implicați în diferite activități sportive, cultural-artistice și de combatere a discriminării și segregării. Toate aceste servicii vor fi oferite într-un spațiu amenajat pe B-dul 16 Decembrie 1989, nr. 13.

imgl6832

Printre altele, timișorenii săraci din zona Freidorf vor beneficia de consiliere psihologică și socială, vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă și chiar susținuți să participe la cursuri de formare profesională. Mai mult, cei care nu se pot deplasa, vor primi ajutor temporar la realizarea cumpărăturilor, plății facturilor sau ridicarea de rețete și medicamente. Totodată, se va acorda ajutor pentru obținerea actelor de identitate.

Scopul nostru în comunitate a fost să identificăm problemele de la firul ierbii discutând cu oamenii, să creăm o strategie și, pe baza strategiei care a fost finanțată cu 7 milioane euro, să ajungem să facem niște ghiduri atât pentru servicii, cât și pentru infrastructură. Serviciile noastre nu sunt doar sociale, ci și interculturale, și educaționale, juridice și medicale, unde avem un grup țintă foarte mare și sperăm să ajungem la cât mai multe persoane care au nevoie de astfel de servicii. Noi ne bucurăm foarte tare că lucrăm cu Direcția de asistență socială, avem o colaborare bună, sperăm să ajungem la cât mai multe persoane, să reușim să închidem strategia și să ne bucurăm că ne-am atins toate țintele propuse în cadrul strategiei, prin fiecare beneficiar”, a afirmat Nicoleta Roșu, din partea GAL Freidorf.

Proiectul “PRO Freidorf – Incluziune socială și parteneriat activ pentru combaterea marginalizării” se derulează în perioada martie 2022 – noiembrie 2023 și este cofinanțat din Fondul Social European.

imgl6842

STPT job 1000x200

imgl6826

imgl6822

imgl6813

imgl6810

imgl6807

imgl6799

imgl6797

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/