Mii de elevi din toată zona Oraviței beneficiază de condiții occidentale de studiu, în urma unei investiții fabuloase din bani europeni. Șantierul din ultimii ani a fost dat uitării, oficial, de astăzi. Cel puțin, asta au concluzionat atât profesorii, cât și elevii.
Cu mare fast, la Oravița, a fost punctată finalizarea proiectului „Şcoala de Arte şi Meserii”. Primăria oraşului Oraviţa, în calitate de beneficiar, a derulat activități pentru terminarea amplei investiții în perioada noiembrie 2014 – 20 decembrie 2015. La momentul încheierii proiectului, administrația locală a susținut o conferință de presă, însă inaugurarea oficială a avut loc la începutul acestei săptămâni. Valoarea totală se ridică la 19.358.561,96 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 9.951.258,28 de lei, prin REGIO, Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Investiția s-a derulat prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de organism intermediar.
„Obiectivul principal a constat în creșterea calității actului educațional în zona Oravița, prin crearea și dotarea unui campus universitar, respectiv Școala de Arte și Meserii Oravița, cu o capacitate de 900 elevi. Activitățile desfășurate, în conformitate cu calendarul de activități asumat, pe perioada a 14 luni, au contribuit la îndeplinirea obiectivelor formulate”, a precizat primarul Oraviței, Dumitru Ursu.
Mai exact, prin proiect s-a reabilitat un corp al școlii, s-a ridicat o clădire nouă pentru zece clase și s-a asigurat inclusiv baza materială – un atelier. De asemenea, elevii au o construcție nouă de tip cămin, cu o capacitate de 98 locuri, și cadrele didactice o alta, cu zece garsoniere. Nu lipsesc nici cantina și clubul pentru activitățile recreative sau sala de sport, adaptată la nevoile celor care studiază aici. Totodată, centrala termică beneficiază de o construcție nou-nouță.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157662732835229″]
Inaugurare fastuoasă
Toți liderii alianței din guvernarea Ponta, în timpul căreia s-a realizat investiția, au fost invitați la acțiune. „Vin cu mare bucurie de fiecare dată! Cu mare bucurie, atunci când primarul dvs. mă invită aici, la Oravița. Și nu de puține ori am fost în momente deosebite ale așezărilor de pe Valea Carașului, la fel ca și acum, când cu toții participăm la un eveniment de maximă importanță nu doar din viața Oraviței, ci a întregii Văi a Carașului. Prin inaugurarea acestui edificiu, calitatea învățământului din această zonă nu poate decât să crească sau să rămână la standardele care au consacrat-o”, a declarat parlamentarul PSD Ion Mocioalcă. Și deputatul Benga, care a creat o serie de controverse în învățământul din Reșița, a fost prezent la acțiune, lăudând inițiativa administrației publice locale. Acesta a vorbit în versuri: „cât e Carașul de mare, Campus ca Oravița nimeni n-are (…) Singurul care a reușit să rezolve problema este acest primar destoinic”, a spus Ioan Benga.
Senatorul Aurel Duruț s-a prezentat în fața publicului cu o idee extrem de bună pentru zonă: înființarea unei clase cu profil veterinar, mai ales că în Valea Carașului se desfășoară multe activități pe acest profil. Unul dintre absolvenții liceului din Oravița, prima promoție, este consilierul județean din partea ALDE, Ioan Țundrea. Invitat la acțiune, acesta a spus că cele mai mari emoții le are atunci când își revede foștii profesori de liceu.
Desigur, investiția Primăriei Oravița din bani europeni nu face altceva decât să îi oblige pe elevi să obțină rezultate de excepție. Unitatea de învățământ deservește circa 900 de liceeni, însă de condiții occidentale de studiu vor beneficia și generațiile următoare. Campusul este o premieră pentru județ. O astfel de investiție mai este în derulare și la Caransebeș.