Un vis împlinit pentru comunitatea de evrei din Timișoara! Vineri a fost reinaugurată Sinagoga din Cetate, desacralizată în anul 1985, în prezența mai multor oficiali de la centru, autorități județene și locale, reprezentanți ai tuturor cultelor și membri ai comunității evreiești.
Cel mai important punct al ceremoniei de reinaugurare a fost deschiderea arona codeșului, a dulapului sfânt în care se țin sulurile Torei; au fost prezentate cele şase suluri sfinte de Tora şi aşezate în Chivot. În Sinagogă s-a auzit și sunetul de șofar, instrumentul folosit în muzica de cult la vechii evrei.
„Așa cum se suflă din șofar de sărbătorile de toamnă pentru a se deschide porțile cerului, de aceea am sunat din șofar acum, pentru prima oară după multă vreme când s-au deschis ușile arona codeșului. În timpul defilării cu sulurile de Tora o să îl rog pe domnul prim cantor să intoneze un fragment din Tora care se referă la momentul în care s-a spus cât de frumoase sunt corturile tale Israele și unul care se referă la pomul vieții. Evreii consideră Tora pomul vieții.”, a spus reprezentantul comunității evreiești din Timișoara.
Pe tocul de la intrarea în Sinagogă a fost fixată mezuza, pe partea dreaptă, pentru ca imobilul să fie sub protecție divină.
„Este pentru noi un vis și aproape divin că s-a redeschis Sinagoga. S-au găsit resurse din partea Guvernului României, a Primăriei Timișoara în ultimii trei ani și a federației noastre de la București. Până acum s-a făcut tot ce ține de structura Sinagogii, lucrările de bază, mai este destul de mult la partea de restaurare artistică. Trebuie refăcută orga, acea acoperitoare specială a dulapului sfânt, sunt lucrări încă de restaurare la exterior, a cărămizii aparente, mi-ar fi greu să cuantific sumele exacte, cât s-a cheltuit, cât mai urmează de cheltuit. O să o vedem și complet renovată. Ușile sunt restaurate, au o valoare specială, partea de pictură unde e restaurată arată foarte bine, iar ceea ce te șochează când intri prin frumusețea sa este cupola aceea transparentă și foarte frumoasă. Veți vedea și acele turnuri care sunt renovate, a fost o muncă de restaurare artistică deosebită. Cel mai important e ca această Sinagogă să fie deschisă. Vrem să fie evenimente aici, sunt atât de multe lucruri care se pot face – de la conferințe, concerte, anumite expoziții, anumite întâlniri. Iar faptul că anul viitor Timișoara va fi Capitală Culturală motivează și mai mult de a aduce cât mai multe evenimente aici.”, a declarat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara.
Sinagoga de pe strada Mărășești este cel mai important templu evreiesc din Timișoara. A fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, de meșteri locali, după proiectul arhitectului vienez Karl Schumann. Sinagoga Cultului Mozaic Neolog, cunoscută drept Sinagoga din Cetate, uimește prin desenul elaborat al fațadei, care îmbină texturile cărămizilor aparente cu ornamente ceramice smălțuite și piatră naturală. La interior se regăsește un decor exuberant, puternic colorat, plin de detalii fine. Mobilierul de lemn traforat, stâlpii de fontă și ornamentele cupolei întregesc experiența spațială a edificiului.
Sinagoga este o prezentă puternică în decorul urban al orașului, prin prisma celor două turnuri, simbol al prezenței comunității evreiești locale. În ultima perioadă, imobilul a avut parte de o reinventare funcțională, devenind scena unor manifestări cultural-artistice. Astăzi se află într-un proces de restaurare.
La eveniment a participat și vicepreședintele Parlamentului din Germania Katrin Goring-Eckardt, ministrul Apărării Vasile Dâncu și ministrul Muncii Marius Budăi, autorități locale și județene, precum și reprezentanți ai tuturor cultelor din oraș. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, au dezvelit plăcuța de pe fațada Sinagogii.