FOTO. Sanctuarul de la Parța va fi reconstruit de la zero, la scară originală

sanctuar parta 1

Punctul muzeal care se construiește la Parța, la 15 kilometri de Timișoara, va adăposti o replică a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70. În 1983, la inițiativa regretatului arheolog Florin Medeleţ, sanctuarul  a fost mutat într-o cameră a Castelului Huniade. Însă în realitate și sanctuarul de la muzeu e în mare parte o replică, mai mică pentru că nu exista spaţiu suficient. 

Lucrările la punctul muzeal sunt în curs de desfășurare; la finalul anului ar urma ca totul să fie gata. Spațiul va adăposti sanctuarul neolitic vechi de peste 6.000 de ani reconstruit.

„Noi vom pune acolo, în mijlocul clădirii, sanctuarul refăcut la dimensiunile lui reale. El acum, la Muzeul Banatului, e într-o încăpere mai mică. Castelul, din rațiuni militare, are încăperi boltite și destul de mici. Sanctuarul era mai mare. Avea în jur de 10 metri lungime și 6 metri lățime. Era o clădire mare. Oricine vede azi în muzeu statuia centrală, realizează că ceva nu este în regulă între dimensiunea statuii și clădirea din jur. E micuță față de ditamai statuia. Dacă o pui la dimensiuni reale, ea are deja coerență. În lumea aceea, statuia asta masivă, centrală, reprezenta divinitatea pe care ei o venerau. E o oportunitate să o putem reconstitui aici la scara reală. Avem o colaborare cu domnul profesor Lazarovici, care a făcut descoperirea, are un dinamism extraordinar la 82 de ani., a declarat muzeograful Dan Ciobotaru.

Reconstrucția sanctuarului va începe imediat după ce constructorul va preda amplasamentul, la sfârșitul anului. Deschiderea pentru vizitatori ar putea avea loc în martie 2023.

„De ce să vadă un astfel de sanctuar? Face parte din cultura universală. Nu e un obiectiv care ne aparține, ci aparține culturii europene. E unul dintre cele mai vechi și importante sanctuare din istoria culturii europene. El a fost distrus, incendiat intenționat, într-un conflict dintre comunități. A fost acoperit cu pământ și asta a făcut să se și păstreze foarte bine. A putut să-și păstreze foarte bine multe lucruri din interioare. În lumea aceea, în antichitate și preistorie, statuia asta masivă, centrală,  reprezenta divinitatea pe care ei o venerau. În fiecare zi, cei care lucrau în cadrul templului pregăteau hrană, făceau diferite procesiuni, iar în anumite zile speciale toată comunitatea se strângea în jur și participau la ritualurile respective., a mai spus Dan Ciobotaru.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Punctul muzeal de la Parța se realizează printr-un proiect transfrontalier România-Serbia. Între timp, primăria din Parța se pregătește și ea de primirea turiștilor. O casă veche din localitate, nu departe de punctul muzeal, va fi restaurată și transformată în muzeu etnografic.

Sunt străini care vin în România încă înainte de Revoluție și vor să vadă acest loc. Vin și în ziua de astăzi, chiar dacă muzeul este închis, fac cerere și sunt primiți în castel, să vadă sanctuarul, pe care-l consideră foarte important. E o tradiție că Timișul nu prea este turistic. O să devină. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că locuitorii unui oraș cu 400.000 trebuie să meargă undeva. Trebuie să iasă. Școlile trebuie să-și scoată copiii undeva. O excursie de o zi, care are oprire aici, o plimbare în jur, contează foarte mult pentru ei. Pot vedea ceva ce le rămâne în minte, să aibă un patriotism local. Noi vom utila acest muzeu, vom avea personal care să prezinte oamenilor obiectivul, dar trebuie ajutat de comunitatea locală să crească., a mai spus Ciobotariu.

Un alt plan este conectarea localității Parța cu pista de biciclete de pe digul canalului Bega. Traseul ar putea începe la Sânmihaiu Român și va putea continua spre Ciacova, Banloc și mănăstirea de la Partoș.

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/