FOTO. Sănătatea la sat, o reală problemă. Caravana medicală a fost și la Pojejena

caravana medicala (5)

Românii din mediul rural nu își cunosc starea de sănătate și nu își fac analizele periodice. O demonstrează rezultatele caravanei „Sănătatea vine la tine”, care a poposit și în Caraș-Severin.

Medicii care au organizat caravană națională au consultat oamenii din Pojejena și alte sate din 6 județe. Rezultatele sunt îngrijorătoare. Mai mult de 75% dintre cei testați aveau colesterolul LDL („colesterolul rău”) crescut și foarte mare și mai mult de două persoane din trei aveau glicemii de pacienți cu pre-diabet și diabet.

Tanti Felicia, de 83 de ani, a fost unul dintre românii consultați. A aflat că are probleme cardiace.

„Mi-a luat sânge, m-a consultat la inimă. Mi-a dat tratament și acum mă simt mai bine”, spune bătrânica.

caravana medicala (3)

Ca ea sunt alte zeci de mii de persoane care locuiesc la sat și care fie nu au un medic care să le monitorizeze starea de sănătate fie sunt dezinformați și nu merg la consultații. Obezitatea este o reală problemă, spun medicii care au participat la caravană.

„Din păcate, rezultatele caravanei sunt îngrijorătoare. Ne așteptam ca la populația rurală să găsim o prevalență mai scăzută a obezității, acest lucru nu s-a întâmplat. Peste 70% din persoanele pe care le-am văzut sunt obeze și calitatea vieții lor nu e tocmai bună. Suferă de un statut economic precar, ceea ce îi face probabil să se alimenteze prost”, spune dr. Anca Briceag.

Alianța Pacienților Cronici din România a testat aproape 1.230 de persoane în perioada mai – iulie, în caravana de testări gratuite pentru bolile cardiovasculare și diabet „Sănătatea vine la tine”.

caravana medicala (1) caravana medicala (2) caravana medicala (6)

caravana medicala (7)

caravana medicala (4)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/