Astăzi a fost despre eroii salvatori, despre cei care luptă necontenit pentru a salva viețile altora, primejduindu-le pe ale lor, servind și apărând permanent cetățenii. Ziua Pompierilor a fost sărbătorită așa cum se cuvinte și la Timișoara, cu un ceremonial militar și religios, urmat de defilarea forțelor și mijloacelor de intervenție din cadrul ISU Timiș.
Ca în fiecare an, ziua de 13 septembrie are o rezonanță aparte pentru români, fiind celebrată Ziua Pompierilor. La Timișoara, evenimentul a început în fața Catedralei Mitropolitane la ora 10.00, când a avut loc un ceremonial militar și religios, unde traficul a fost oprit, iar ulterior forțele ISU Banat au defilat în centrul orașului.
Manifestarea a fost salutată și de către șeful delegației din Cehia, comandant al pompierilor din regiunea Moravia de Sud, precum și de șeful delegației din Franța, reprezentantul pompierilor profesioniști din Mulhouse.
De asemenea, la acest eveniment au fost prezenți și edilul Timișoarei, Nicolae Robu, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, precum și prefectul Eva Andreaș.
„Desigur că avem cu toții respect deosebit pentru ceea ce înseamnă a fi pompier militar. Această profesie nu o îmbrățișează oricine, o îmbrățișează oamenii curajoși, oamenii care sunt dispuși să își expună propria viață pentru semenii lor. Pentru toate acestea, trebuie să le purtăm respect tuturor pompierilor militari, să îi sprijinim noi. Cei care ocupăm diverse poziții, diverse funcții în desfășurarea activităților. Mă bucur că am putut să achiziționăm din banii publici ai Timișoarei un utilaj dintre cele mai performante, dacă nu cumva chiar cel mai performant din România, pentru intervenții la mare înălțime”, declară primarul Nicolae Robu.
După încheierea festivității a avut loc parada la care au participat mai multe plutoane ale pompierilor, precum și un elicopter SMURD, care a survolat Piața Victoriei. De la ora 12.00 până la ora 20.00, în Piața Libertății, Victoriei și Unirii au fost amplasate standuri de informare preventivă a populației și amenajate expoziții cu tehnică de intervenție.
Făcând apel la istorie, Ziua Pompierilor din România oferă românilor prilejul rememorării unui episod triumfător din istoria națională, astăzi împlinindu-se 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, când 166 de pompieri conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat cu armata otomană, venită să înăbușe mișcarea revoluționară de la 1848.
De asemenea, toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență îl au drept ocrotitor spiritual pe Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, ca urmare a unei întâmplări petrecute în anul 1652, atunci când un incendiu foarte puternic, cel mai probabil provocat de otomani, a pus în pericol existența Cetății Timișoarei. Timișoara a fost salvată.