„Despre căile risipite ale revoluției timișorenilor”. Acesta este titlul celei mai recente cărți semnată de istoricul Miodrag Milin, lansată la Muzeul Satului din Timișoara la 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Autorul spune că primele rânduri din carte le-a scris încă din a doua zi a Crăciunului din 89.
„Am simțit nevoia să scriu această carte și nu am avut liniște până nu am terminat-o. Ultimii 32 de ani au fost în subconștientul meu”, a declarat, la lansarea cărții, istoricul Miodrag Milin. El a povestit că primele rânduri din această carte au fost puse pe hârtie încă din a doua zi a Crăciunului din anul 1989.
„Am încercat să privesc la rece lucrurile și ca atare să le și receptez, să le transfer în formă scrisă. Am simțit nevoia să simt această carte și nu am avut liniște până nu am gătat-o acum, în septembrie. Practic a fost în subconștientul meu ultimii 32 de ani. Eu umblam cu o geantă în mână în care aveam însemnările respective. Dacă cineva ar fi fost deranjat de cele înscrise acolo puteam să dispar și eu, și geanta. Așa au fost evenimentele. Au fost cumplite. Tensiune.”, a declarat Miodrag Milin.
Scrierea este structurată în trei părți, acestea fiind cuprinse în două volume. „(…) Eram convins că dacă nu voi lua contact cu oamenii în acele momente, în Decembrie 89, lucrurile în timp pierd culoarea. Acest lucru am încercat să îl rețin și până prin februarie 1990 am încheiat aceste scrieri despre evenimente. Nici eu nu știam dacă s-a terminat. Și trăiam în eveniment, și scriam despre el. Am pus tocul jos în februarie, dar după aceea a pornit desfășurarea ghemului de tensiuni acumulate, în primăvara anului 90. (…) E foarte bun Punctul 8, dar să îl exceptăm pe cel din fruntea țării, iar când ai început cu compromisurile… Aceste lucruri le-am prins în a doua scriere, șansa mea au fost interviurile cu George Șerban cu care am desfăcut firul în patru despre această tranziție. De aceea și în titlu spune: despre căile risipite. A fost potențial, a fost energie, dar se pare că s-a risipit. Între timp, nevoia de dreptate a venit cu procesul.”, a povestit istoricul, procesul de la Timișoara – sintetizat – fiind cuprins în a treia parte a cărții.
Evenimentul de lansare a fost precedat de vernisajul unei expoziții cu imagini surprinse la Revoluție de fotoreporterul Constantin Duma.
Despre semnificația evenimentelor din Decembrie 1989 și efectele lor pentru societatea românească au vorbit și mai mulți revoluționari și istorici prezenți la lansarea de carte.
La Timișoara au început, în 15 decembrie, evenimentele de aducere aminte a momentelor din Decembrie 1989. Acestea sunt organizate de Memorialul Revoluției, dar și de Primăria Timișoara. Joi va avea loc o nouă ediție a Marșului Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, organizat de suporterii echipei de fotbal Politehnica Timișoara, iar la Memorialul Revoluției va fi Ziua Porților Deschise.
Primăria va organiza joi, 16 decembrie, o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, iar seara, în Piața Operei, va avea loc un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”. În Piața Libertății va fi organizat concertul Folk pentru Revoluție.