Restaurarea Palatului Poștelor din centrul Timișoarei este aproape gata. O parte din schele a dispărut și acum se văd elementele arhitecturale readuse la strălucirea de altă dată.
Lucrările de refacere a clădirii monumet istoric au început în vara anului 2022. Imobilul nu mai avusese parte de reparații de mai bine de 30 de ani și se degradase foarte mult.
Primele intervenții au avut loc la înălțime, la acoperiș. S-u refăcut și aproape toate fațadele și au fost înlocuite ramele ferestrelor. Constructorul reface și trotuarele perimetrale și va înlocui sistemul de iluminat exterior.
Restaurarea Poștei Timișoara costă aproximativ 3 milioane de euro, iar fondurile provin din bugetul Companiei Naționale Poșta Română.
Clădirea a fost construită între anii 1911 și 1913 și iniţial a purtat numele de „Palatul Poştei” sau „Poșta Mare”, așa cum o numesc și timișorenii astăzi. Din punct de vedere arhitectural, acesta a fost construit într-un stil sobru, tipic Secession-ului geometrizat, cu decoraţii discrete.
În palat au funcţionat de-a lungul timpului câteva instituţii de învăţământ importante la vremea lor. În 1923 a fost creată Şcoala Superioară de Poştă şi Telecomunicaţii Timişoara după modelul celei de la Paris, fiind singura din România şi a funcţionat până în 1940. Din 1941, au funcţionat aici Facultatea de Construcţii din Timişoara şi Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul războiului a fost nevoită să se mute la Timişoara, pentru că la Cluj Napoca autorităţile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosif cu predare în limba maghiară.
Prin 1950, aici funcţionau creşa şi grădiniţa Poştei. După anul 1948 a avut mai multe denumiri: Şcoala Medie Tehnică de Exploatare Poştă şi Telecomunicaţii Timişoara, apoi s-a numit Şcoala Tehnică de Radio şi Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numărul 3 şi Liceul Industrial numărul 3. În prezent, aici se află Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii Timişoara și, bineînțeles Poșta Română