Un public numeros a asistat aseară la spectacolul omagial susținut de Corul Academic al Filarmonicii din Arad. Punctul de plecare a fost Imnul Reșiței, pe versurile regretatului poet reșițean Octavian Doclin și aranjamentul orchestral semnat de maestrul Sabin Pautza, interpretat în deschidere împreună cu corurile reunite ale Liceului de Arte „Sabin Păuța” și Școlii Populare de Artă „Ion Românu” din Reșița.
Tinerii coordonați de profesorii Emanuela Moldovan și Otilia Aionesei au fost aplaudați la scenă deschisă pentru măiestria interpretativă a pieselor alese din repertoriul internațional.
„Hakuna matata” – din filmul „Regele leu”, creație muzicală semnată de Elton John, apoi „Imagine” – John Lennon sau „Heal the world” și „We are the world”, cunoscutele melodii ale lui Michael Jackson, sunt doar câteva dintre cele mai gustate de publicul care a umplut spațiul de promenadă din fața clădirii administrației locale. De asemenea, a fost remarcată și Formația Crescendo alcătuită din profesorii Lucia Ghilea, la pian, Andrei Ghilea, chitară și Karina Meluț, percuție.
Despre Corul Academic al Filarmonicii din Arad am aflat de la Camelia Duca, amfitrioana manifestării și președinta Societății de Cultură „Metarsis”, că s-a format la scurt timp după constituirea Orchestrei Simfonice odată înființată Filarmonica, în anul 1948. Frumos trecut artistic au acumulat muzicienii care în urmă cu trei ani au înregistrat Imnul Reșiței, păstrat în format audio și dăruit orașului ca zestre culturală ce merită promovată la asemenea evenimente festive.
De la începutul evoluției Corului Filarmonicii arădene, bagheta dirijorală a fost preluată de maestrul Sabin Păutza, care, după fiecare melodie, a ținut să puncteze date referitoare la autor, interpret, vechimea piesei, (unele din anii ’50-’60), contextul în care aceasta a fost creată. Publicul a recunoscut vechi șlagăre de muzică ușoară din repertoriul lui Cornel Constantiniu, Aurelian Andreescu, Doinei Badea, Corinei Chiriac, Mirabelei Dauer, Evei Kiss.
Suita șlagărelor românești și internaționale a continuat și după ce la pupitru a revenit dirijorul Robert Daniel Rădoiaș. Repertoriul ales a fost mult apreciat de public, care, după aproape două ore de spectacol în aer liber, a răsplătit artiștii cu îndelungi aplauze și ar fi dorit mai multe bisuri!
De menționat prestația deosebită a soliștilor instrumentiști, profesori la Universitatea de Muzică din Arad: Ion Dorobanțu – chitară electrică, Voicu Hodoroabă – chitară bas, Mario Florescu – percuție și Sorin Dogaru – pian.
Manifestările organizate de Primăria Reșița, în parteneriat cu instituții de cultură și organizații neguvernamentale, pentru a celebra împlinirea a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reșița, se apropie de final. În următoarele zile vor avea loc lansări de carte pe tema locomotivelor de producție reșițeană și a căilor ferate, Semeringul bănățean, dar și Monarhia habsburgică.