Iubitorii de poezie religioasă și poezie în grai au participat la un spectacol de excepție, la finele săptămânii trecute, organizat de autoritățile locale din Bocșa, împreună cu Episcopia Caransebeșului.
În judeţul Caraş-Severin, manifestarea dedicată poeziei are deja tradiţie, Bocşa fiind cea de-a treia localitate în care se organizează asemenea evenimente culturale, după Caransebeş şi Ohaba-Mâtnic. Primăria, Consiliul Local, Casa Orăşenească de Cultură şi Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocșa împreună cu Episcopia Caransebeşului şi Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean şi-au unit forțele pentru a organiza acțiunea. Pe lângă poezie, nelipsită a fost muzica folk, dar şi cea religioasă. Invitații au fost atât din județ, cât și din țară.
„Spectacolul, sugestiv intitulat Cred în Tine, DOAMNE!, având binecuvântarea Prea Sfinţiei Sale Lucian – episcopul Caransebeşului, a avut loc în sala de spectacole a Casei Orăşeneşti de Cultură, iar intrarea a fost liberă. De asemenea, evenimentul a mai cuprins lansări de carte şi reviste ale Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, publicul larg putând astfel să intre în contact direct cu mirifica lume a poeziei dialectale şi religioase”, a declarat Ioan Liuț, directorul Casei de Cultură din Bocșa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648677025094″]
„Ca de fiecare dată, acțiunile noastre la Bocșa ne produc atât nouă, cât și publicului prezent o plăcere deosebită. Acest eveniment aș putea spune că a fost unul deosebit, complex, în care s-a combinat partea spirituală cu cea culturală și, pe lângă aceasta, am avut și plăcerea de a asculta muzică folk oferită nouă, bocșenilor, de un bocșean de al nostru. Pe viitor, având o colaborare bună cu Episcopia Caransebeșului, nu ne vom opri aici, ci sunt convins că astfel de acțiuni frumoase vor continua. Este lăudabil acest eveniment pentru că pe lângă partea spirituală, muzicală, ne-am delectat cu ceea ce avem noi în Banat cel mai de preț: graiul bănățean, vorba învățată de bătrânii noștri, dar pe care niciodată nu dorim să o uităm. Felicit organizatorii, îl felicit pe Dan pe această cale și sunt convins că nu ne vom opri aici”, a declarat primarul Eugen Cismăneanțu. Cu prilejul acțiunii, cei mai seamă „păstrători” ai graiului bănățean au fost răsplătiți cu diplome pentru efortul lor.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651016278515″]
Sala de spectacole a fost plină până la refuz, iar aplauzele spectatorilor i-au impresionat pe cei care au urcat pe scenă. Foarte modestă a fost și prezența PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, care după ce a fost primit de organizatori cu pâine și sare a stat nemișcat câteva ore bune, până când acțiunea s-a încheiat cu brio.