FOTO. Primarul Fritz, de Ziua Timișoarei: „Oamenii care trăiesc în acest oraș sunt adevărata bogăție: ei sunt cei care aprind scânteia schimbării, sunt energia care poate transforma orașul”

ziua timisoarei

Consilierii locali s-au reunit, marți, într-un plen festiv dedicat Zilei Timișoarei. În discursul susținut în fața aleșilor și invitaților, primarul Dominic Fritz a vorbit despre premierele orașului, dar și despre provocările cu care se confruntă acum municipiul. În cadrul ședinței s-au oferit două titluri de cetățeni de onoare unor personalități  ale urbei, iar alte două – pentru timișoreni care nu mai sunt printre noi. 

În 3 august 2021 sunt 102 ani de la instaurarea administrației românești la Timișoara, prin intrarea în oraș, la 3 august 1919 a trupelor române, conduse de colonelul Virgil Economu.

Perioada de dinaintea momentului 3 august 1919 a fost marcată de premiere pentru oraș: darea în exploatare a căii ferate Timişoara – Szeged (1857), introducerea telefoniei (1881), iluminatul public electric (1884), tramvaiul electric (1899), centrala hidroelectrică (1910), stația de epurare (1912) sau Uzina de apă (1914).

„Astăzi, Timișoara este acasă pentru 45% din populația județului Timiș, care transformă orașul într-un captivant creuzet cu oameni din 21 etnii și 16 culte religioase diferite. Timișoara oferă 95% din locurile de muncă disponibile în Polul de Creștere și polarizează 80% din cifra de afaceri a județului. Mediul public și cel privat derulează în prezent, lucrări de investiții de circa 4 miliarde de lei din fonduri europene. (…) Timișoara se pregătește pentru cea mai mare provocare a sa din ultimele decenii: cea de Capitală Culturală Europeană, o oportunitate istorică să promovăm aceste valori unice și totodată europene ale orașului, și împreună cu ele imaginea României în lume. La mai bine de 100 de ani de la momentul în care în Timișoara se instaura administrația românească, cred că atuurile și provocările sunt similare. Și atunci, la fel ca acum, oamenii care trăiesc în acest oraș sunt adevărata bogăție: ei sunt cei care aprind scânteia schimbării, sunt energia care poate transforma orașul.”, a spus primarul Dominic Fritz.

fritz

„Provocarea noastră de astăzi este să generăm o schimbare sistemică a administrației locale care să ofere bunăstare pentru întreaga comunitate. Să fim, cum am mai fost, primii. Să avem ambiții mari. Ambițiile noastre ca administrație se leagă de atragerea de fonduri europene, de investiții majore în toate domeniile, care să aducă din nou, în fiecare din noi, sentimentul de mândrie pentru orașul nostru, pentru comunitatea din care facem parte, pentru cartierul în care trăim.”, a continuat primarul.

Cetățenii de Onoare ai Timișoarei

În cadrul festivității au fost onorați timișoreni ai căror vieți au fost și sunt exemple ale orașului: jurnalistul Oscar Berger, medicul stomatolog Dorin Bratu, ambii decedați, dar și omul de radio Nicolae Secoșan și profesorul universitar, scriitorul Smaranda Vultur.

Laudatio pentru Oscar Berger a fost ținut de fotoreporterul Constantin Duma.

costi duma

„Astăzi se pune în operă secvența din filmul care prezintă activitatea lui Oscar Berger, un om devotat orașului nostru, un spirit revoluționar, cadrul în care îi este conferit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei. Regizor și cineast prin vocație, jurnalist combatant și creator de școală pentru presa timișoreană, Oscar Berger a reprezentat spiritul Timișoarei în cele mai nobile și idealiste vibrații pe care sufletul omului le poate aduce semenilor săi. (….) Consecvent în formarea și susținerea tinerilor jurnaliști, Oscar Berger, prin ziarul Timișoara a fost suportul profesional pentru foarte multe din condeiele care au făcut carieră în publicistica timișoreană.”, a spus Constantin Duma.

Nicolae Secoșan a urcat pe scenă ca să primească personal recunoașterea de la primarul Dominic Fritz.

secosan

„Vă mulțumesc pentru că mă luați în seamă în acest moment deosebit pentru mine. Trăiesc sentimente amestecate. Am avut un necaz mare recent în familie și celor plecați definitiv, ca și celor apropiați mie la această oră, le dedic titlul de cetățean de onoare pe care l-am primit cu mare satisfacție, cu atât mai mult cu cât, iată,  sunt născut, crescut, realizat în Timișoara și acum sunt cetățean de onoare al urbei care m-a dat și crescut. Timișoara înseamnă o comuniune cu totul specială. Așa zicem noi, poate că suntem puțin sau mai mult subiectivi, dar ținem la ceea ce au făcut cei dinaintea noastră și încercăm să ducem mai departe acest spirit al Timișoarei, al înțelegerii și al toleranței pe care o promovăm de fiecare dată.”, a declarat Nicolae Secoșan.

onoare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/