FOTO. Povestea șvabilor bănățeni transpusă în spectacol la Nicțhidorf

Dansuri populare, o călătorie muzicală inspirată din legendele coloniștilor germani și un spectacol cu foc sunt doar câteva dintre momentele artistice de care au avut parte locuitorii din comuna timișeană Nițchidorf. Prima ediție a Land Art Fest Nițchidorf a reunit sub aceeași cupolă arta, tradiția și cultura șvabilor bănățeni.

Programul a debutat cu un moment de teatru și cabaret, în germană și română, de frații Lucas şi Jacqueline Kohl. În același timp, cei prezenți în curtea Căminului Cultural Nițchidorf au putut admira și expoziția de fotografie realizată de Paul Chiş, Alex Zarin, XDream Media și WebTekus.

„Fiecare eveniment cultural este foarte important, pentru că de-a lungul anilor astfel de evenimente au fost puține. Am încercat să fac cât mai multe lucruri frumoase pe plan cultural-sportiv pentru tinerii și cetățenii din comună. Nițchidorf a fost o comună de șvabi, plecați de aici la Revoluție. Ei se reîntorc, iar noi le respectăm tradiția și de fiecare dată le organizăm tradiționalul Kirchwei.”, a declarat Dănuț Drăghici, primarul comunei.

La festival au fost prezenți și reprezentați ai Consiliului Județean Timiș, Hella Gerber (președinta Asociației Șvabilor din Nițchidorf), istoricul Ioan Hațegan și Maria Tănasă (membră a Clubului Rotary Ripensis Timișoara).

„De fiecare dată Consiliul Județean sprijină, prin agenda culturală, toate evenimentele prinse la nivelul județului Timiș în unitățile teritorial-administrative, bineînțeles pe proiectele și inițiativele consiliilor locale și ale primăriilor.”, a spus Narcis Bobic, consilier județean.

Ansamblul folcloric Laleaua Pestriță, format din fiii satului, a interpretat dansuri populare din zona Banatului.

Programul a continuat cu recitaluri de poezii în grai bănățean, interpretate de Alin Georgescu și Doru David. Pe seară cei prezenți au vizionat un film al localității Nițchidor, realizat de WEB TEKUS.

Seara s-a încheiat cu trupa Peregrinii. Tinerii artiști le-au oferit celor prezenți o călătorie muzicală care se întinde pe cinci secole – de la vechile melodii ale codexurilor medievale până la muzica zilelor noastre. Bineînțeles că pe lângă muzica live, cei prezenți au putut admira dansurile, jocul de săbii și spectacolul cu foc.

Localitatea Nițchidorf a fost denumită după fondatorul acesteia, contele Kristóf Niczky. Din punct de vedere istoric, comuna a fost locuită mai mult de vorbitori de germană și de șvabii din Banat, care au plecat din România în anii 1980.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/