FOTO. Porți deschise la Memorialul Revoluției din Timișoara. Record de vizitatori, în acest an

memorial 12
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Record de vizitatori la Memorialul Revoluției, în acest an. Elevi și studenți timișoreni, din țară și turiști străini au fost interesați de expozițiile care îi transportă înapoi în momentele din decembrie 1989, atunci când pe străzile Timișoarei pornea revoluția anticomunistă. De Ziua Porților Deschise, zeci de elevi de la școlile din județ și mai mulți străini au venit să vizioneze filmele Revoluției, să simtă cum se trăia în comunism și să rememoreze momentele din 1990, atunci când România făcea tranziția la democrație.

16 decembrie înseamnă pentru Memorialul Revoluției Ziua Porților Deschise. Elevii care au venit să vadă expozițiile au avut parte de mai multe lecții de istorie. Au aflat detalii despre momentele cheie ale Revoluției din 1989, au văzut imagini despre cum se trăia în comunism și au vizitat o expoziție în care este redat întocmai un apartament din ceea ce s-a numit epoca de aur.

„Mi s-a părut foarte interesant, mi-a dat o stare de emoție, dar și de tristețe. Parcă trăiesc momentele pe care le-au trăit cei de atunci, în familia mea nu prea s-a vorbit despre Revoluție.”, a spus o elevă în clasa a 9-a la unul din liceele din Timișoara.

memorial 9

„Am văzut un film despre Revoluție. M-a marcat cel mai tare cum au tras în oameni și despre cum au câștigat românii.”, a spus un alt elev în vârstă de 17 ani.

În vizită a venit și o tânără turistă din Germania, curioasă să afle mai multe despre istoria Timișoarei: „Am vrut să vizitez România și am întâlnit niște oameni care mi-au spus că Timișoara e un loc foarte frumos și am vrut să văd eu însămi. Este un oraș foarte frumos, într-adevăr. Am vrut să învăț mai multe despre istoria orașului și când am ajuns în Timișoara am aflat că de aici a început Revoluția și cred că e un loc foarte interesant Memorialul Revoluției. Am informații foarte puține despre Nicolae Ceaușescu, spre exemplu, așa că sper să aflu mai multe astăzi, aici.

memorial 15

Un alt vizitator sosit din New York a venit la Memorialul Revoluției însoțit de un prieten, de loc din Arad: „Aceasta este o experiență de primă mână a tot ceea ce am citit când eram copil. Crescând, am tot auzit de bau-bau. Dar nu a fost ceva tangibil, nu l-am văzut niciodată în realitate, doar în cărți. Am vrut să văd ce a însemnat pentru oamenii reali, de atunci. Aceasta este prima mea ocazie să fac lucrul ăsta. În general, consider că războiul e rău. Afectează oamenii de rând. Ei sunt mereu uitați, indiferent de partea cui o iau. Asta simt.

STPT job 1000x200

memorial 10

Memorialul Revoluției a pregătit în acest an expoziții noi pentru cei care îi calcă pragul. Dincolo de zilele Revoluției la Timișoara, apar informații noi cu privire la celelalte orașe ale țării în care oamenii s-au ridicat împotriva comunismului. O altă zonă cuprinde detalii semnificative despre viața în comunism și întreg contextul.

„Am dedicat spații largi nu numai pentru Revoluția de la Timișoara, pentru revoluția în ansamblul ei, ci am alocat spații pentru comunism, pentru că revoluția este un efect al perioadei comuniste. Așadar, sunt spații expoziționale despre comunism, începând din 1945 cu deportarea etnicilor germani în URSS, cu deportații în Bărăgan, tot ce a însemnat gulagul în general și metodologia securității de lucru, cu rezistența din munți, cu frontieriștii și tot ce au însemnat lucruri importate, din păcate tragice pentru istoria României din perioada comunistă. Încercăm să le prezentăm copiilor ca să înțeleagă de ce a fost nevoie de o revoluție.”, a explicat Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției din Timișoara.

memorial 7

Tot aici, până în 31 ianuarie 2023, vizitatorii pot vedea expoziția Golden Flat, reconstituirea unui apartament al românilor în comunism, spațiu în care toate obiectele sunt poleite, cu trimitere la epoca de aur.

Anul acesta, spun reprezentanții Memorialului Revoluției, expozițiile s-au bucurat de mare succes, peste 10.000 de oameni venind să urmărească informațiile strânse în muzeu, mai mulți decât în anul anterior pandemiei.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/