Parcul Natural Porţile de Fier este agresat

Întrucât oamenii nu ştiu ce au voie să facă şi ce nu în Parcul Natural Porţile de Fier, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a demarat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă campanie de informare a publicului. Cu această ocazie a realizat şi o monitorizare a stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii pe Clisura Dunării. Rezultatele au fost însă dezastruoase.

În ciuda vremii neprielnice, grupuri de voluntari de la liceele ,,Mihai Novac” Oraviţa, ,,Mathias Hammer” Anina, ,,Clisura Dunării” Moldova Nouă, precum şi tineri din cadrul Universităţii ,,Politehnica” din Timişoara, care activează în cadrul Centrului de Voluntariat GEC Nera, au realizat 25 de fişe individuale de monitorizare. Acestea au vizat starea factorilor de mediu, a biodiversităţii, precum şi a stării ecoturismului pe principalul traseu al Parcului Natural, încluzând cursul Dunării între localităţile Berzasca şi Baziaş – intrarea fluviului în România. Rezultatele nu au fost tocmai pe măsură. Voluntarii au întâmpinat aceleaşi probleme ilegale din ultimii zece ani.

După ce au informat localnicii din Moldova Nouă care este regulamentul activităţilor antropice în Parcul Natural Porţile de Fier, voluntarii au efectuat activităţi în zona iazului de decantare a apelor de mină Tăuşani-Boşneag Moldova Nouă, în zona şi în interiorul peşterii Gaura cu Muscă, în zona Golfului Dunării de pe teritoriul comunei Socol, au fost informaţi cu privire la obiectivul turistic Stânca Baba Caia. De asemenea, au curăţat rezervaţia naturală Balta Nera-Dunăre.

În urma monitorizării, principala problemă este cea a poluării cu praf de deşeuri miniere din Moldova Nouă: ,,Depozitul neprotejat de deşeuri miniere Tăuşani – Boşneag, care aparţine de SC Moldomin Moldova Nouă, este o sursă continuă de poluare cu praf de deşeuri miniere în perioadele de secetă şi vânt puternic. Informaţiile furnizate de către cetăţenii din zonă, de pe teritoriul României şi Serbiei, confirmă producerea de două ori în acest an a fenomenului de poluare transfrontalieră”, explică Doina Mărgineanu, consilier pentru realaţii publice al GEC Nera.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633716613464″]

,,Conform unor constatări anterioare ale GEC Nera şi unor informaţii furnizate de către cetăţenii din zonă, în interiorul zonei de protecţie integrală din Delta Nerei se practică în mod frecvent braconajul la fauna piscicolă. În această zonă s-au gasit urme proaspete ale accesului cu maşini de teren care au distrus covorul vegetal”, mai adaugă Doina Mărgineanu.

Alte concluzii importante ale monitorizării

Pe malul Dunării, pe sectorul comunelor Sicheviţa şi Berzasca, s-au executat construcţii în zone de protecţie integrală; pe teritoriul comunelor Pojejena şi Socol, 5 panouri informative referitoare la parc au fost vandalizate sau deteriorate; pe întregul traseu monitorizat nu există campări autorizate, iar practicarea turismului neorganizat lasă în urmă cantităţi mari de deşeuri din plastic, gunoi menajer şi vetre de foc: în interiorul zonelor de protecţie integrală de pe teritoriul comunei Pojejena există depozite vechi de moloz; în zona de protecţie integrală Ostrovul Moldova Veche, cu ocazia unor  monitorizări anterioare, au fost gasite tuburi de cartuşe de vânătoare, ca dovadă a practicării braconajului în această zonă; la ieşirea din localitatea Moldova Veche, pe partea dreaptă a şoselei spre Coronini, sunt depozitate deşeuri de construcţii şi gunoi menajer fără respectarea legislaţiei de mediu; pereţii peşterii Gaura cu Muscă sunt, în mare parte, acoperiţi cu inscripţii lăsate de turişti, iar accesul la peşteră este cu grad mare de risc, deoarece nu este asigurat contra posibilelor accidentări prin cădere de la înălţime; nu au fost observate lucrări de valorificare în scopuri turistice de protecţie şi conservare a stâncii Baba Caia, care este cel mai important element de simbolistică a Clisurii de Sus a Dunării şi care se degradează în permanenţă, din cauza intemperiilor atmosferice.

gdfhfdgds

Monitorizarea organizată de Grupul Ecologic de Colaborare Nera face parte din proiectul de interes public ,,Watchdog şi advocacy destinate stopării activităţilor antropice ilegale în aria Parcul Natural Porţile de Fier”, implementat în perioada 1 septembrie 2012 – 30 iunie 2013.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/