EXCLUSIV: Lasă aproape 200 de oameni fără nimic

Marius Cîrpean a intrat şi a băgat lumea în mari necazuri, astfel că acum îi e frică să mai iasă din casă. Mai ales după ameninţările primite de la interlopul Dan Mîndriloiu!

Express de Banat a mai scris şi în urmă cu un an despre creditele luate de Cîrpean pe numele foştilor săi angajaţi în perioada 2005-2008, credite ce depăşesc un milion de euro, iar cu dobânzi şi penalizări ajung la peste două milioane. Oamenii, care s-au trezit cu un braţ de somaţii la uşă din partea băncii şi, mai apoi, a executorilor judecătoreşti, au sesizat organele de cercetare penală. Din cauza prejudiciului foarte mare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa a trimis dosarul la DNA – Serviciul Teritorial Timişoara. Deocamdată, fără niciun rezultat. Problema este că instanţele de judecată au început să încuviinţeze executarea silită a oamenilor care s-au împrumutat de bunăvoie sau fără cunoştinţă de cauză pentru Marius Cîrpean. Cu alte cuvinte, conturile debitorilor au fost poprite şi pe bunurile unora dintre ei s-a pus sechestru, urmând a fi scoase la vânzare în cazul neachitării datoriei. Mihai Balosin este doar unul dintre păgubiţi. „Am primit hârtia de la executorul judecătoresc prin care sunt înştiiţat că voi fi executat silit. Eu am făcut plângere la DNA de vreo doi ani, dar văd că nu s-a întâmplat nimic. Am fost la Cîrpean acasă să-i spun despre situaţia mea şi abia am reuşit să stau de vorbă cu el. De frică nici nu mai iese din casă după ce s-a încurcat cu Mîndriloiu. Am fost acum la DNA şi am primit un document cu care vreau să împiedic executarea silită”, a spus Balosin.

Am cerut şi noi mai multe amănunte DNA-ului despre dosarul în cauză, dar fără vreun rezultat. Un lucru e clar, Cîrpean nu putea beneficia de banii împrumutaţi, în acte, de foştii lui angajaţi, decât cu complicitatea angajaţilor băncii, BCR. Şmenurile făcute pentru obţinerea unor sume cât mai mari sunt vizibile cu ochiul liber. Spre exemplu, Balosin, angajat ca electrician, s-a bucurat de o creştere salarială înainte de contractarea creditului de la 3.100.000 lei vechi, la 31.900.000 lei vechi.

Cîrpean a recunoscut întregul artificiu, dar spune că nu a avut niciodată intenţia de a-i păcăli pe bieţii oameni. „Aveam contracte, dar pentru că nu am încasat banii, ca să susţin această firmă care a avut la finele anului 2007 a avut o cifră de afaceri de 23 de milioane de euro, am luat creditele astea pentru a putea merge la licitaţii, să-mi achit datoriile la stat. A venit criza în 2009 şi am intrat în incapacitate de plată. Aveam vreo 140 de miliarde de încasat, dar nici acum nu am primit toţi banii de la Consiliul Judeţean, de la spitalul din Moldova Nouă, de la Staicons. E adevărat, eu am luat toţi aceşti bani din credite. Trăiesc şi eu vai de mama mea, toată lumea mă stresează cu datoriile, cu creditele astea. Asta e situaţia, trebuie să-mi duc crucea”, a spus Cîrpean.