FOTO. Pasajul din Piața Victoriei, abandonat de 10 ani, are parte doar de cosmetizări

pasaj victoriei (3)

Pasajul subteran din Piața Victoriei zace abandonat de mai bine de 10 ani. Deși spațiile de aici ar putea aduce multe beneficii și chiar fonduri administrației locale, momentan nu există un plan clar pentru a-l valorifica.

De când pasajul nu a mai găzduit nicio activitate, pereții sau deteriorate, bucăți din travertine s-au deprins și a adunat gunoaie de-a lungul timpului. Acum, autoritățile locale spun că îl cosmetizeaz regulat și că va exista și un proiect pentru reabilitarea și folosirea lui.

„Muncitorii sunt pe teren și fac reparațiile cosmetice necesare. Pasajul este efectiv abandonat de mai bine de 10 ani și de atunci e plin de infiltrații”, ne-au spus reprezenntanții Primăriei Timișoara.

pasaj victoriei (2)

De asemenea, întraga Piața Victoriei, cu tot cu pasaj, fac obiectul unui consurs de arhitectură. Specialiști din țară și străinătate vin cu propuneri pentru a da o față nouă zonei zero a Timișoarei.

„Reamintim că ideea administrației anterioare era să realizeze peste el un pasaj auto, care ar fi afectat structura de rezistență a Operei Timișoara și ar fi putut duce la prăbușirea ei. În urma presiunilor instituțiilor de patrimoniu, dar și a societății civile, proiectul a fost abandonat. Noi avem în desfășurare, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, un concurs internațional de arhitectură, ce vizează întreaga zonă a pieței, precum și câteva străzi adiacente. Propunerile făcute de arhitecți (atât români, cât și din străinătate) vor fi prezentate cel mai probabil la începutul anului viitor, urmând să fie aleasă și o soluție câștigătoare. Evident, în cadrul acestui concurs este studiată și o soluție pentru acest pasaj”, mai spun autoritățile.

Pasajul subteran din centrul Timișoarei a fost construit la comanda primarului Radu Bălan, care a cârmuit urbea între 1978 și 1981. Acesta a venit din Ialomița. După terminarea lucrărilor, în pasaj au fost deschise și spații comerciale.

pasaj victoriei (1)