FOTO. Partida Romilor Pro Europa a renăscut în Caraș-Severin!

partida roma pro europa (4)
untitled design set 970x90 px

Peste 50 de reprezentanți ai comunităților de romi din Caraș-Severin au participat astăzi la renașterea organizației județene a Asociației Partida Romilor Pro Europa. Invitat a fost și singurul reprezentant al romilor în Parlamentul României, deputatul Cătălin Manea.

Comunitatea romă din Caraș-Severin are de astăzi o formațiune oficială care va gestiona problemele existente și care va milita pentru rezolvarea acestora atât în administrația locală, cât și la instituțiile responsabile. În sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin s-a stabilit noul birou de conducere a Partidei Romilor, după ce, în anul 2014, fostul inspector școlar Gheorghe Manda a renunțat la funcția de președinte din motive de sănătate.

partida roma pro europa (7)

La eveniment a participat Cătălin Manea, deputat în Parlamentul României în Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei și coordonator regional din partea Asociației Partida Romilor Pro Europa, lideri ai romilor, mediatori școlari, mediatori sanitari, cadre didactice, activiști romi și membri ai comunităților din: Caransebeș, Maciova, Oțelu Roșu, Reșița, Bocșa, Oravița, Dubova, Moldova Nouă, Dognecea, Ticvaniu Mare.

partida roma pro europa (9)

Gheorghe Manda revine acum la conducerea formațiunii, fiind ales astăzi președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, filiala Caraș-Severin.

„Este o zi memorabilă pentru cetățenii romi ai Caraș-Severinului, în sensul că, după o vreme care nu mi se pare mie personal foarte scurtă, ci una lungă, în Caraș-Severin se va reorganiza o sucursală județeană a Partidei Romilor Pro Europa cu «mama» la București, al cărei președinte la nivel național este domnul Nicolae Păun. Vrem să pornim ca un exemplu pozitiv cu mai puține sucursale, undeva în număr de 10 am chemat astăzi aici, ca să ne organizăm, să putem arăta că și noi contăm. Eu fac și pe această cale un apel la toți oamenii de bună credință să ne acorde credit și să ne dea un motiv de a fi ceea ce se așteaptă de la noi a fi. Ne-a fost dor de infuzia de resurse de orice fel ar fi ele: umane, financiare și de orice alt fel ar fi ele. Așteptăm cu foarte mult interes și pași înspre realizarea programelor cuprinse în strategia națională pentru incluziune a populației de etnie romă și din Caraș-Severin.”, a declarat Gheorghe Manda.

partida roma pro europa (6)

Funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii cărășene a fost preluată de Daniel Grebeldinger, reprezentantul Asociației Nevo Parudimos, renumit pentru acțiunile organizate în sprijinul comunității de romi din Caraș-Severin.

„Reorganizarea Partidei Romilor înseamnă crearea unui pol de responsabilitate și a unei structuri care oarecum să țină legătura și să aducă în fața autorităților problemele cu care se confruntă romii. Pentru că până acum au fost doar câteva organizații mici care făceau acest lucru sau deloc și este necesară o astfel de structură, chiar dacă nu visează să candideze la Consiliul Județean sau să scoată nu știu câți primari, e foarte important să existe o structură care să meargă și să aducă în atenția decidenților problemele cu care se confruntă comunitățile de romi. De obicei, tot ce înseamnă decizii și tot ce se face pentru comunitățile de romi din Caraș-Severin sunt decizii luate pentru că, dacă nu face chestia aia, nu funcționează proiectul ăla. Nu e ceva normal. Facem o strategie în care ne gândim la bunăstarea județului Caraș-Severin și bunăstarea înseamnă inclusiv bunăstarea acelor oameni care chiar sunt nevoiași și au nevoie. Și nu mă refer doar la romi. Reprezentarea comunităților dezavantajate în tot ce înseamnă instituțional și nu doar atât în județul Caraș-Severin este foarte slabă. E foarte important să dezvoltăm spiritul civic.”, spune Daniel Grebeldinger.

daniel grebeldinger

Și deputatul Cătălin Manea a subliniat că noua formațiune va avea ca rol primordial crearea unei legături între comunitatea romă și factorii de decizie din fiecare UAT. Pe termen mediu se are în vedere pregătirea pentru alegerile din 2024.

Două nume au fost scoase în evidență prin termeni laudativi de reprezentanții de la București: Gheorghe Manda și Daniel Grebeldinger, așa că, deși nimeni nu a spus-o cu subiect și predicat, nu este exclus ca aceste nume să se regăsească în fruntea listelor la alegerile locale și parlamentare.

partida roma pro europa (5)

Pe lângă recensământ, organizarea sucursalelor locale, educație și consolidarea dialogului cu administrația, punctul central al întâlnirii a fost alegerea biroului de conducere județean. De astăzi, Asociația Partida Romilor Pro Europa, organizația Caraș-Severin, va avea următoarea conducere:

  • Gheorghe Manda – președinte
  • Daniel Grebeldinger – prim-vicepreședinte și coordonator activități tehnice
  • Vasile Bosnea – vicepreședinte
  • Doru Jurj – vicepreședinte
  • Mihai Alexandru Codruț – vicepreședinte

Față de propunerile anunțate de deputatul Manea, au mai existat și câteva din sală, toate pentru funcția de vicepreședinte.

partida roma pro europa (2)

Următorul pas este ca noua structură de conducere județeană să meargă în fiecare localitate pentru a pune bazele filialelor locale.

partida roma pro europa (3)

Asociația Partida Romilor Pro Europa este o asociație care s-a constituit în 19 martie 1990 sub denumirea de Partida Romilor și a dobândit personalitate juridică la data de 3 aprilie 1990, fiind organizația care, în perioada alegerilor, are rol de partid politic și este formațiunea politică ce reprezintă comunitatea romă din România în Parlamentul.

partida roma pro europa (1)