Parteneriat pentru salvarea orașului Oțelu Roșu!

Deputații și senatorii județului Caraș-Severin s-au prezentat astăzi, cei mai mulți dintre ei, la Palatul Administrativ, unde au discutat cu reprezentanții sindicatelor de la Ductil Steel Oțelu Roșu. Împreună au stabilit un plan de acțiune.

Reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin, parlamentarii și sindicaliștii au format astăzi un grup de lucru, care în perioada următoare trebuie să rezolve situația dificilă în care se află Combinatul din Valea Bistrei. Întâlnirea s-a derulat cu ușile închise, însă cei care au participat la acțiune au comunicat deciziile pe care le-au luat.

„A fost o întâlnire foarte bună, pe o criză extrem de dură. Am stabilit cu o parte din liderii de sindicat să instituim un parteneriat pentru Caraș-Severin a cărui industrie moare sau o parte din ea a murit și, nu în ultimul rând, pentru Oțelu Roșu, care este de mare actualitate și care se află într-o situație aproape imposibil de rezolvat politic. Mergem săptămâna aceasta la ministrul economiei și la prim-ministrul Victor Ponta, cărora trebuie să le aducem la cunoștință situația reală din Caraș-Severin și pe cea de la Oțelu Roșu”, a declarat Ion Mocioalcă, parlamentar USL, în urma întâlnirii.

mocioalca_ok
Ion Mocioalcă, parlamentar USL

Acesta nu contestă faptul că are de a face cu o firmă extrem de abilă, care cunoaște foarte bine legislația românească.  „În momentul de față se află cu unul sau doi pași înaintea noastră, pentru că a băgat Combinatul de la Oțelu Roșu în reorganizare judiciară. Știți bine că reorganizarea precede falimentul. În această situație, prin pârghiile puține pe care le are statul capitalist, guvernat de Legea falimentului, trebuie să atragă atenția acestor investitori că nu demolarea bucată cu bucată a combinatului reprezintă o salvare economică”, a subliniat liderul PSD.

schelean_ok
Valeria Schelean, parlamentar PDL

„S-a convenit ca în perioada următoare să strângem toate detaliile legate de insolvență, să analizăm planul de reorganizare. Vom face demersuri către Ministerul Economiei, vom vedea ce soluții se pot obține pentru rezolvarea situației de la Oțelu Roșu”, a declarat și parlamentarul Valeria Schelean, care a luat parte la întâlnire.

Faliment neprevăzut
Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, explică faptul că cel mai important lucru este ca producția să se reia. „Compania se află într-o situație grea, paradoxală față de sfârșitul lunii noiembrie și începutului lunii decembrie, când avea pe stoc circa 40.000 de tone de fier vechi. Toate informațiile de atunci conduceau spre ideea că se va relua producția la Oțelu Roșu. Sunt și premise favorabile, Oțelu Roșu e furnizorul de semifabricate, de țaglă, pentru Ductil Buzău, o societate comercială care are piață de desfacere în acest moment”, spune președintele Consiliului Județean.

sf_ok
Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean

Protestele continuă
În timp ce oamenii cu cea mai mare greutate din județ s-au întâlnit la Consiliul Județean, angajații uzinei din Valea Bistrei au primit notificările de preaviz.  „Oamenii vor pleca începând cu 1 Mai, cel mai probabil. Vor rămâne în societate circa 33 de angajați. De luni, vom continua protestele la Oțelu Roșu și vom vedea până unde vom ajunge. Ieri, nu se știa nimic de notificări. Aici se vede lipsa de transparență a celor din conducere”, a sesizat liderul sindical Victor Sabău.

sabau_ok
Victor Sabău, lider sindical Ductil Steel

Organizatorii întâlnirii, reprezentanții Confederației Cartel Alfa Caraș-Severin, au declarat că vor discuta cu colegii lor din întreaga țară, astfel încât protestele să prindă o oarecare consistență.  „Pe viitor, vom face o acțiune de solidaritate, în așa fel încât autocare din întreaga țară să sprijine protestele în zile succesive în toate cele trei localități vizate”, a concluzionat Marian Apostol, președintele Cartel Alfa Caraș-Severin.

apostol_ok
Marian Apostol, președinte CNS Cartel Alfa Caraș-Severin